Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 12.03.2023. 16:30

Setva kukuruza: Kako odrediti normu i podesiti sejalicu?

Radi ostvarivanja željenog sklopa biljaka u berbi treba po pravilu da je gustina setve povećana za 10 do 20 odsto, zavisno od preciznosti sejalice i prisustva zemljišnih štetočina.

Foto: Depositphoto/@smereka
  • 3.056
  • 202
  • 0

Naši poljoprivredni proizvođači greše u određivanju gustine setve, jer svaka FAO grupa zrenja traži određeni sklop biljaka, koji zavisi i od hibrida kukuruza, ali i od agroekoloških uslova gajenja. Najveće greške se uočavaju kod podešavanja sejalice, odnosno određivanja zrna u redu i međurednog razmaka. Iz tog razloga u redu je neujednačena setva i različiti redni razmaci biljaka. 

Setvu treba obaviti kada se zemljište, na dubini osam centimetara, zagreje na osam do 10 stepeni Celzijusa. To je obično 10. do 20. april. Sejanje nakon 5. maja postepeno smanjuje prinose, posebno ukoliko je suša. Ako je iz objektivnih razloga moramo obaviti u maju, onda treba sejati hibride kraće vegetacije, koji su tolerantniji na kasniju setvu.

Postrna setva kukuruza se obavlja od 1. do 10. jula, dubina je pet do šest centimetara, a na lakšim i suvljim zemljištima sedam do osam centimetara. Naknadna, odnosno postrna obavlja se što pre, nešto dublje od redovne i sa većom količinom semena.

Kako utvrditi gustinu setve?

Optimalnu gustinu utvrđujemo za svaki region i svaki hibrid posebno. Uobičajeni razmak između redova iznosi 70 cm, a unutar reda zavisi od FAO grupe zrenja hibrida, koji zahtevaju određeni sklop:

  • FAO grupa 100   75 - 85.000 biljaka;
  • FAO grupa 200   70 - 80.000 biljaka;
  • FAO grupa 300   60 - 71.000 biljaka;
  • FAO grupa 400   55 - 68.000 biljaka;
  • FAO grupa 500   50 - 65.000 biljaka;
  • FAO grupa 600   50 - 60.000 biljaka;
  • FAO grupa 700   50 - 60.000 biljaka.

Radi ostvarivanja željenog sklopa biljaka u berbi treba po pravilu da je gustina povećana za 10 do 20 odsto, zavisno od preciznosti sejalice i prisustva zemljišnih štetočina. Za silažu cele biljke treba povećati sklop biljaka 10 do 15 odsto i po mogućstvu koristiti hibride srednje kasne i kasne vegetacije. U tom slučaju najčešći razmak je 70 x 25 cm (57.100 klijavih zrna/ha).

Norma setve kukuruza iznosi osam do 20 kg/ha semena.

Podešavanje razmaka zrna 

Prvo se određuje broj biljaka po hektaru, recimo za kukuruz 59.000 biljaka na razmak redova 70 centimetara. Zatim se iz tabele vidi da će razmak zrna u redu biti 24 centimetra. Da bi bio ostvaren ovaj razmak potrebno je zupčanik prebaciti u položaj 1. Onda skinuti poklopac zupčanika, podići zupčanik i postaviti ga u određeni položaj (u ovom slučaju 1). Ako se zupčanik pomera prema centru razmak je manji.

Razmak između redova se podešava pomeranjem sekcija po nosećoj gredi. Orijentacioni sklop posejanih zrna po hektaru sa pločom od 24 rupe može se videti u tabeli.

Podešavanje skidača viška semena 

Sipa se seme u "kutije", zatim se podiže sejalica na hidraulik i uključi priključno vratilo traktora da radi na 540 - 600 obrtaja u minuti kako bi ventilator počeo da radi. Postave se posude ispod ulagača, pa se u pravcu kretanja traktora ručno okreće točak. Ako rupe setvene ploče prilepe dve semenke treba ručicu skidača viška semena podesiti, odnosno približiti rupama na ploči. To uraditi sve dok na rupama ne bude po jedna semenka.

Dubina sejanja se podešava podizanjem i spuštanjem nagaznih točkova sekcije pomoću ručice gvinta - navojnog vretena. Sve sekcije podesiti na istu dubinu;

Podešavanje dužine markera

Formula za izračunavanje je:

L = (A x (n + 1) - B) / 2  gde je:

  • L - dužina markera, meri se od krajnjeg ulagača do vrha markera;
  • A - razmak između redova;
  • n - broj setvenih redova;
  • B - rastojanje prednjih točkova traktora.

Podešavanje setvenog aparata

Podešavanje setvenog aparata se najlakše izvodi na mestu, uz podignute točkove sejalice, koji se obrću uz uključen aparat za setvu, pa se na osnovu broja obrtaja pogonskih točkova i količine izbačenog semena proverava norma. Izmeri se obim pogonskog točka sejalice i okrene se onoliko puta koliko je potrebno da pređe put od 14,3 metara.

Na primer, za obim točka od dva metra, okrenuti 7,1 puta. Istovremeno se skuplja isejano seme ispod setvenog aparata, zatim se izbroji (recimo 60 semena), pomnoži sa 1.000 i dobija se sklop biljaka po hektaru (60 x 1.000 = 60.000 biljaka po hektaru). Razmak u redu dobija se deljenjem pređenog puta sa brojem isejanih semena (14,3 : 60 = 0,24 metra).


Tagovi

Podešavanje sejalice Setva kukuruza Gustina setve Podešavanje međurednog razmaka Podešavanje skidača semena Podešavanje dužine markera Podešavanje setvenog aparata


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.