Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 18.12.2020. 12:00

Setva u udvojene redove Delta Row LEMKEN Azurit sejalicom za veće prinose kukuruza

Primenom ove LEMKEN sejalice i setvom u udvojene redove u odnosu na setvu kukuruza u jednom redu u ogledu su ostvarena povećanja prinosa od 4,5%.

Foto: Lemken
  • 166
  • 17
  • 0

Diplomska teza studenta Univerziteta u Osnabriku (Nemačka) bila je da se uporedi setva kukuruza standardne tehnologije i setva u redove (trake). S tim ciljem postavljen je ogled na poljima nedaleko od Borkena u Nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija na kojem je korišćena LEMKEN Azurit sejalica s DeltaRow konceptom za optimizaciju raspodele semena kompanije LEMKEN. 

Kako je i uobičajeno, vrsta zemljišta, njegova obrada, sorta semena i vreme setve kao i žetva bili su identični za sve varijante ogleda.

Rezultati su pokazali veće prinose, više energije i povećanu proizvodnju gasa upravo na mestima na kojima je korišćena Azurit sejalica u odnosu na one koje su posejane u jednom redu.

Povećanje prinosa od 4,5%

Odlični efekti pokazani su u svim testiranim varijantama ogleda, a najizraženiji su bili pri datoj gustini setve od osam semenki po kvadratnom metru, što je takođe uobičajeno u oglednom regionu. U poređenju sa odgovarajućim vrednostima postignutim jednorednom sejalicom, primećena su povećanja prinosa kukuruza od 4,5%, neto energija laktacije (NEL) za 8,2%, kao i 7,9% energije koja se može metabolizovati. Takođe, proizvodnja gasa pokazala je rast od 5,4%.

To inženjere ovog renomirang nemačkog brenda nije začudilo, jer, kako tvrde, DeltaRow sistem odlikuje dva reda razmaka 12,5 cm, koji omogućavaju da se kukuruz, soja i suncokret seju velikom preciznošću i pri brzini od 15km/ha.

"DeltaRow, biljkama daje oko 70% više prostora za razvoj u poređenju sa konvencionalnom setvom u jednom redu. Kao rezultat, svaka biljka ima više prostora za upijanje vode i hranjivih sastojaka, a time i veći prostor za rast", poručuju iz kompanije.  

Za više informacija obratite se kompaniji LEMKEN na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Lemken Azurit sejalica DeltaRow Veći Prinosi Ogled


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta