Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi Kneževac
  • 03.09.2017. 11:30

Skidanje suncokreta sa uzurpiranih njiva

Članica Opštinskog veća za poljoprivredu, u Novom Kneževcu, Irena Slavković kaže da je počela primena zakonskih mera protiv uzurpatora. Zakasnilo se sa primenom kazneni za ilegalno posejanu pšenicu, ali je istakla da se sa skidanjem suncokreta počelo na vreme, a ista sudbina čeka nelegalne površine pod kukuruzom.

Foto: reld.neurelter / Flickr
  • 551
  • 26
  • 0

Ilegalna obrada državnog poljoprivrednog zemljišta već dugo je problem u Novom Kneževcu. Tamošnja vlast je već počela da sprovodi kažnjavanja onih koji su uzurpirali državne njive.

Naime, opština je umesto uzurpatora počela berbu suncokreta. Kako prenosi Dnevnik, poljočuvarska služba je tokom obilaska državnih njiva utvrdila da su uzurpatori zaposeli preko 400 ha zemljišta.

Počela primena kaznenih mera protiv uzurpatora

Članica Opštinskog veća za poljoprivredu u Novom Kneževcu, Irena Slavković, kaže da je počela primena najavljenih zakonskih mera protiv uzurpatora. Ona je napomenula da se zakasnilo kada je reč o primeni kaznenih mera za ilegalno posejanu pšenicu, ali je istakla da se sa sklidanjem suncokreta počelo na vreme.

Zapisnici sačinjeni prema geodetskom izveštaju

Prema rečima Slavkovićeve, najpre je angažovana Geodetska služba i obavljen premer, a potom je republička poljoprivredna inspektorka Mirjana Ćosić sačinila zapisnike prema geodetskom izveštaju. Nakon toga je potpisan ugovor sa DTD "Ribarstvom" koje je na sebe preuzelo skidanje useva sa svih uzurpiranih parcela u vlasništvu države.

Uzurpatori pozvani na dogovor i vansudsko poravnanje

Slavkovićeva je objasnila da se suncokret skida s površina gde su uzurpatori nepoznate osobe, dok su na razgovor pozvani oni za koje se zna da su uzurpirali državne njive. Za njih je utvrđena prosečna cena zakupa od 1.000 evra po hektaru i poslati su im pozivi za vansudsko poravnanje.

Pojedini ratari potpisali izjave o uzurpaciji

Sekretarka za poljoprivredu u Novom Kneževcu naglašava da su pojedini uzurpatori priznali i potpisali izjave o nelegalnom korišćenju zemljišta, pristavši na to da plate utvrđeni iznos zakupa. Ona dodaje da je do sada utvrđeno da se pod suncokretom nalazi preko 90ha, napominjući da je žetva obavljena na gotovo polovini ilegalno posejanih površina. Slavkovićeva je istakla da će rod biti skladišten onako kako nalažu Zakon i Pravilnik.

Slavković: Opština Novi Kneževac neće tolerisati uzurpaciju

Irena Slavković je ponovila da Opština Novi Kneževac neće tolerisati uzurpiranje državnog poljoprivrednog zemljišta, dodajući da se u ovom trenutku skidaju usevi sa njiva pod suncokretom i napominjući da ista sudbina čeka i rod kukuruza na uzurpiranom državnom poljoprivrednom zemljištu. Ona je istakla da opštinska vlast sve radi po važećim zakonima Republike Srbije, pa niko od uzurpatora nema pravo da se ljuti ili žali na postupke Opštine.

Foto: reld.neurelter / Flickr


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Uzurpacija zemljišta Državno zemljište Novi Kneževac Vojvodina Suncokret Pšenica Kukuruz Zakon Pravilnik Irena Slavković Geodetska služba


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.