Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 16.06.2022. 12:00

Skladišta puna, mešanje sa novim rodom - uslov za pojavu štetočina?

Sledi nam za dve nedelje i žetva pšenice, mi ćemo nekako, negde zapravo sve uskladištiti, navela je Sunčica Savović iz Udruženje žita Srbije.

Foto: Depositphotos/zvonce
  • 1.509
  • 580
  • 1

Za oko dve nedelje počinje žetva pšenice. Očekuje se rod od 3,2 miliona tona, ali je neizvesna otkupna cena koja zavisi od izvoza te žitarice. Stručnjake brinu puni silosi u kojima je početkom meseca bilo više od 900.000 tona pšenice, sa kojima skladištari dočekuju žetvu, prenosi RTS.

"Imamo prilično nezahvalnu situaciju u silosima, koji su puni, ne samo pšenicom, nego i kukuruzom. Ječam je polako počeo da se skida sa njiva. Sledi nam za dve nedelje i žetva pšenice, mi ćemo nekako, negde zapravo sve uskladištiti. A na koji način i kakve će to probleme dalje doneti, mešanje starog i novog roda, i prenatrpani silosi, što su savršeni uslovi za pojavu štetočina", navela je za Javni servis Sunčica Savović iz Udruženje žita Srbije.

Juče (15.6.) je Agrarna komora poljoprivrednih proizvođača Srbije uputila molbu predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, sa ciljem da odgovorno i korisno za ratare i državu donesu mere o prodaji prošlogodišnjeg roda kukuruza i pšenice, prenosi Agroservis.

"Izvezite viškove"

Između ostalog, u pismu koje potpisuje Nenad Manić se navodi da svesni činjenice da je Vlada odgovorna i da neće dozvoliti nekontrolisan izvoz, kako se ne bi ugrozilo domaće tržište, isto tako komora smatra da je poželjno da se omogući proizvođačima da se određeni deo tržišnog viška izveze, kako bi proizvođači u ovoj situaciji mogli da zarade i ekonomski ojačaju, a da domaće tržište ne ugroze.

"Podsećamo, da sa porastom temperatura čuvanje prirodno suvog kukuruza iziskuje i određene troškove, mislimo da bi se trebalo rešiti dela tržišnog viška", kaže se u pismu.


Tagovi

Žetva pšenice Skladišta Štetočine skladišta Sunčica Savović Nenad Manić Izvoz pšenice Tržišni viškovi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...