Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 10.07.2015. 16:00

Slabija cena za soju i pšenicu!

Smanjila su se globalna očekivanja za prinose pšenice. Loša su očekivanja za američku pšenicu i soju, dok će cena uljane repice rasti.

Foto: depositphotos.com,
  • 131
  • 9
  • 0

Vreme i dalje ima glavnu ulogu na tržištu žitarica. Prognoze za sledeću sedmicu su vruće, baš kao i cene u Evropskoj uniji. Meka pšenica i prolećni usevi ječma u Francuskoj, koja je veliki izvoznik, već su pod uticajem toplog i suvog vremena poslednjih nekoliko nedelja.

Za to vreme, kiše i velika vlaga uzrokuju poremećaje u SAD-u, u završnoj fazi setve kukuruza i žetve pšenice, koja je u toku, i na saobraćajnim vezama, zbog visokog nivoa reka.

Manje globalnih zaliha pšenice u 2016. godini

Globalna očekivanja za proizvodnju pšenice su smanjena za 4 Mt - objavilo je Međunarodno veće za žitarice (IGC). To znači da nas u sezoni 2015/16 očekuje manje globalnih zaliha, nakon što je u maju prognozirana ravnoteža zaliha. Ipak, očekuje se pad zaliha za samo 2 %, pa to neće ostaviti velike posledice na tržište. Procenjuje se da će svetske deonice pšenice na kraju sezone 2015/16 i dalje zadržati nivo tražnje koji neće podsticati velike promene cena.

Prošle nedelje naglašavana je velika mogućnost uvoza pšenice u Indiju i Kinu. Indija će uvesti 500 Kt pšenice, dok prognostičari kažu da će Kina imati problema kada je reč o kvalitetu domaće pšenice pa će to biti nešto više.

Loša cena za američku soju i pšenicu

Jačanje unapred ugovorenih vrednosti soje na tržištu uljarica bilo je u centru pažnje ove sedmice. To je pomoglo podizanju cena uljane repice. Napredak setve soje u Sjedinjenim Američkim Državama usporavaju prekomerne kiše, ali isto tako one doprinose većim cenama. Polja britanske uljane repice izgledaju dobro, dok bolesti i štetočine ne predstavljaju opasnost. Pretpostavke su da će proizvodnja repice pasti za 6 % s obzirom na prošlu godinu, i to prvenstveno zbog slabije setve i nepovoljnih vremenskih prilika u Australiji, Kanadi i Evropskoj uniji.

Tržišna očekivanja upućuju na nešto veće područje pod sojom u SAD-u. Rezultati pokazuju da je ona posejana na rekordnih 34,5 Mha. Dalji razvoj događaja zavisi od količine zaliha i vremena. Obilan rod soje i pšenice znači i slabiju cenu, dok su predviđanja za kukuruz neutralna.

Pojašnjenje prikazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @fotokostic


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Tržište Setva Uljana repica Soja Stočna hrana Kiša Cene Francuska SAD Kanada Vremenski uslovi Kišno vreme Prolećna pšenica Stabilnost tržišta


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.