• Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 10.07.2015. 16:00

Slabija cena za soju i pšenicu!

Smanjila su se globalna očekivanja za prinose pšenice. Loša su očekivanja za američku pšenicu i soju, dok će cena uljane repice rasti.

Foto: depositphotos.com,
  • 109
  • 9
  • 0

Vreme i dalje ima glavnu ulogu na tržištu žitarica. Prognoze za sledeću sedmicu su vruće, baš kao i cene u Evropskoj uniji. Meka pšenica i prolećni usevi ječma u Francuskoj, koja je veliki izvoznik, već su pod uticajem toplog i suvog vremena poslednjih nekoliko nedelja.

Za to vreme, kiše i velika vlaga uzrokuju poremećaje u SAD-u, u završnoj fazi setve kukuruza i žetve pšenice, koja je u toku, i na saobraćajnim vezama, zbog visokog nivoa reka.

Manje globalnih zaliha pšenice u 2016. godini

Globalna očekivanja za proizvodnju pšenice su smanjena za 4 Mt - objavilo je Međunarodno veće za žitarice (IGC). To znači da nas u sezoni 2015/16 očekuje manje globalnih zaliha, nakon što je u maju prognozirana ravnoteža zaliha. Ipak, očekuje se pad zaliha za samo 2 %, pa to neće ostaviti velike posledice na tržište. Procenjuje se da će svetske deonice pšenice na kraju sezone 2015/16 i dalje zadržati nivo tražnje koji neće podsticati velike promene cena.

Prošle nedelje naglašavana je velika mogućnost uvoza pšenice u Indiju i Kinu. Indija će uvesti 500 Kt pšenice, dok prognostičari kažu da će Kina imati problema kada je reč o kvalitetu domaće pšenice pa će to biti nešto više.

Loša cena za američku soju i pšenicu

Jačanje unapred ugovorenih vrednosti soje na tržištu uljarica bilo je u centru pažnje ove sedmice. To je pomoglo podizanju cena uljane repice. Napredak setve soje u Sjedinjenim Američkim Državama usporavaju prekomerne kiše, ali isto tako one doprinose većim cenama. Polja britanske uljane repice izgledaju dobro, dok bolesti i štetočine ne predstavljaju opasnost. Pretpostavke su da će proizvodnja repice pasti za 6 % s obzirom na prošlu godinu, i to prvenstveno zbog slabije setve i nepovoljnih vremenskih prilika u Australiji, Kanadi i Evropskoj uniji.

Tržišna očekivanja upućuju na nešto veće područje pod sojom u SAD-u. Rezultati pokazuju da je ona posejana na rekordnih 34,5 Mha. Dalji razvoj događaja zavisi od količine zaliha i vremena. Obilan rod soje i pšenice znači i slabiju cenu, dok su predviđanja za kukuruz neutralna.

Pojašnjenje prikazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @fotokostic


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Pročitaj više »

Tagovi

Tržište Setva Uljana repica Soja Stočna hrana Kiša Cene Francuska SAD Kanada Vremenski uslovi Kišno vreme Prolećna pšenica Stabilnost tržišta


Autorka

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

korisnik
pre 2 nedelje

#mojepovrće #mojabašta #naprirodannačin Plastenik koji imamo je napravio naš deda Slavko, od onoga š... Pročitaj celu belešku »