Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 22.12.2017. 14:30

Slabije trgovanje i pad cena žitarica

Cene kukuruza, pšenica i soje su na "Produktnoj berzi" zabeležile pad a glavni razlog je to što je uoči predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, intenzitet trgovanja je sve manji.

Foto: Mark Susina / Flickr
  • 390
  • 26
  • 0

Protekle nedelje na novosadskoj "Produktnoj berzi" cene kukuruza, pšenica i soje su zabeležile pad u odnosu na prošlonedeljni nivo. Kako to već biva u ovo doba godine, uoči predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, intenzitet trgovanja je sve manji. Takođe, slabija tražnja vodi ka padu cena. Ukupno je preko berze prometovano 1.000 tona robe (-18,37%), finansijske vrednosti oko 22 miliona dinara (-10,83%).

Cena kukuruza 16,60 din/kg bez PDV-a

Kukuruz je ove nedelje zabeležio blagi pad. Žutim zrnom se trgovalo sa klauzulom "gratis lager" po cenama od 16,60 dinara bez PDV-a (18,26 dinara po kilogramu sa PDV-om).

Cena pšenice 17,60 dinara po kilogramu bez PDV-a

Početkom nedelje pšenicom se trgovalo od 17,60 dinara po kilogramu bez PDV-a (19,36 din/kg sa PDV-om), što je ista cena kao i prošle sedmice. Krajem nedelje je hlebno zrno sa klauzulom gratis lagera do 31. januara prometovano po 17,50 din (19,25 din/kg sa PDV-om).

Cena soje do 47,20 din/kg

Zrnom soje se trgovalo samo sa klauzulom "odloženo plaćanje" u cenovnom opsegu od 47 din do 47,20 dinara po kilogramu bez PDV-a, uz silazni trend.

PRODEX 208,16 poena

Gotovo svi ugovori su su sklopljeni uz određene klauzule, zbog čega nisu ušli u kalkulaciju za PRODEX, koji je na dan 21. decembar 2017. ostao na identičnom nivou od 208,16 poena.

Na čikaškoj berzi pšenica poskupela

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela 2,10%, a kukuruz je poskupeo 0,80%. Na cenu pšenice uglavnom su uticala dva faktora. Prvi su dobri nedeljni izvozni podaci Sjedinjenih Američkih Država. Drugi je zabrinutost zbog najavljenog hladnog talasa u američkim ravnicama koji bi mogao negativno da utiče na ozimu pšenicu. Američki izvoz kukuruza, koji je bolji od očekivanog, uticao je na cenu.

Soja i sojina sačma na berzi u Čikagu pojeftinile

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, soja je pojeftinila 1,96%, a sojina sačma je pojeftinila 3,35%. I pored dobrih izvoznih podataka, soja i dalje ostaje pod pritiskom zbog pada cena biljnih ulja. Takođe, pritisak na cenu soje su izvršile i blagotvorne kiše u Južnoj Americi, koje sugerišu dobar rod.

Stanje na berzama u Budimpešti i Parizu

U Budimpešti u odnosu na prethodnu nedelju, kukuruz je poskupeo 0,50%. U Parizu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je poskupela 0,16%, a kukuruz je poskupeo 1,49%.

Foto: Mark Susina / Flickr


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Cene Kukuruz Pšenica Soja Novi Sad Srbija Čikago Budimpešta Pariz SAD PRODEX


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]