Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kongres o soji
  • 19.06.2023. 13:30
  • Beč, Austrija

Soja u svetu - proizvodiće se više sa manje

Soja je najvažnija proteinska kultura. Međutim, njena proizvodnja povezana je sa deforestikacijom, emisijama štetnih gasova i gubitka biodiverziteta. Zato je krilatica ove konferencije 'učiniti produkciju soje održivom'.

Soja u svetu - proizvodiće se više sa manje
Foto: Julijana Kuzmić
  • 420
  • 26
  • 0

Danas je zvanično otvorena Svetska istraživačka konferencija o soji, koja se održava već 11 godina, a ove, prvi put u Evropi. Mesto svečanog održavanja je Beč gde se okupilo skoro 800 učesnika iz 51 zemlje, među kojima su naučnici, veliki proizvođači i prerađivači, profesori i eksperti iz oblasti proizvodnje ove uljarice. Razgovaraće o naučnom, ekonomskom i političkom pitanju uzgoja ove svetski važne uljarice.

Ovaj događaj je organizovao naučni komitet Svetske konferencije (WSRC - World Soybean Research Conference) vođen profesorom Johanom Folmanom sa austrijskog Univerziteta BOKU i Donau Soja - neprofitna nezavisna asocijacija koja prati socijalne, ekonomske i ekološke izazove u proizvodnji ove kulture.

Ujedinjeni u rešavanju problema

"Soja je najvažnija proteinska kultura. Međutim, njena proizvodnja povezana je sa deforestikacijom, emisijama štetnih gasova i gubitka biodverziteta. Zato je krilatica ove konferencije 'učiniti produkciju soje održivom'", rekao je Folman.

Primeniti sistemski pristup

Uveče, na Evropskoj noći soje u bečkoj Carskoj palati, posetioci će moći da vide izložbu 30 evropskih proizvođača, ali i originalna semena sa prve izložbe iz 1873. godine kada je evropskom življu prvi put predstavljena ova uljarica poreklom iz Azije - tačnije severoistočne Kine.

"Poenta je proizvesti više sa manje, koristiti više stajnjaka, kako azot zbog osobine ove uljarice da vezuje azot iz vazduha nije potreban, ali i primeniti sistemski pristup", rekao je direktor Odeljenja za proizvodnju i zaštitu bilja pri FAO-u Đinguan Ša.

Istraživanja o otpornosti na sušu, štetočine i bolesti

U glavnom holu Austrijskog centra koji je mesto održavanja postavljeni su posteri sa naučnim istraživanjima o otpornosti uljarice na sušu, štetočine i bolesti.

O želji da se poveća proizvodnja pomenute uljarice sa osam odsto na 50, uz 50 odsto uvoza, govorio je predsednik Donau Soja organizacije Matias Krun.

"Tržište u Evropi razvija se na polju organske proizvodnje, vegetarijanske i proteinske ishrane. Treba nam soja, baš zato što potrošači biraju da ne jedu meso, naročito svinjsko", rekao je Krun.

Tržište prepoznaje značaj proteinske ishrane bez mesa

Nadalje, fokus diskusija ovog događaja i jeste razvoj tržišta, proteinska tranzicija, kao i pitanja održivosti, od zaštite klime do sadašnjeg zakonodavstva Evropske unije o lancu snabdevanja. Prva konferencija održana je pre pola veka u Ilinoju, SAD, a ovogodišnju je svečano otvorio predsednik komiteta Konferencije iz Brazila Rikardo Abdelnor, a trajaće do 23. Juna.


Foto prilog


Tagovi

Konferencija o soji World Soybean Research Conference Johan Folman Đinguan Ša Evropska noć soje Matias Krun Proteinska tranzicija Rikardo Abdelnor


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...