Soja je najvažnija proteinska kultura. Međutim, njena proizvodnja povezana je sa deforestikacijom, emisijama štetnih gasova i gubitka biodiverziteta. Zato je krilatica ove konferencije 'učiniti produkciju soje održivom'.
Danas je zvanično otvorena Svetska istraživačka konferencija o soji, koja se održava već 11 godina, a ove, prvi put u Evropi. Mesto svečanog održavanja je Beč gde se okupilo skoro 800 učesnika iz 51 zemlje, među kojima su naučnici, veliki proizvođači i prerađivači, profesori i eksperti iz oblasti proizvodnje ove uljarice. Razgovaraće o naučnom, ekonomskom i političkom pitanju uzgoja ove svetski važne uljarice.
Ovaj događaj je organizovao naučni komitet Svetske konferencije (WSRC - World Soybean Research Conference) vođen profesorom Johanom Folmanom sa austrijskog Univerziteta BOKU i Donau Soja - neprofitna nezavisna asocijacija koja prati socijalne, ekonomske i ekološke izazove u proizvodnji ove kulture.
"Soja je najvažnija proteinska kultura. Međutim, njena proizvodnja povezana je sa deforestikacijom, emisijama štetnih gasova i gubitka biodverziteta. Zato je krilatica ove konferencije 'učiniti produkciju soje održivom'", rekao je Folman.
Uveče, na Evropskoj noći soje u bečkoj Carskoj palati, posetioci će moći da vide izložbu 30 evropskih proizvođača, ali i originalna semena sa prve izložbe iz 1873. godine kada je evropskom življu prvi put predstavljena ova uljarica poreklom iz Azije - tačnije severoistočne Kine.
"Poenta je proizvesti više sa manje, koristiti više stajnjaka, kako azot zbog osobine ove uljarice da vezuje azot iz vazduha nije potreban, ali i primeniti sistemski pristup", rekao je direktor Odeljenja za proizvodnju i zaštitu bilja pri FAO-u Đinguan Ša.
U glavnom holu Austrijskog centra koji je mesto održavanja postavljeni su posteri sa naučnim istraživanjima o otpornosti uljarice na sušu, štetočine i bolesti.
O želji da se poveća proizvodnja pomenute uljarice sa osam odsto na 50, uz 50 odsto uvoza, govorio je predsednik Donau Soja organizacije Matias Krun.
"Tržište u Evropi razvija se na polju organske proizvodnje, vegetarijanske i proteinske ishrane. Treba nam soja, baš zato što potrošači biraju da ne jedu meso, naročito svinjsko", rekao je Krun.
Nadalje, fokus diskusija ovog događaja i jeste razvoj tržišta, proteinska tranzicija, kao i pitanja održivosti, od zaštite klime do sadašnjeg zakonodavstva Evropske unije o lancu snabdevanja. Prva konferencija održana je pre pola veka u Ilinoju, SAD, a ovogodišnju je svečano otvorio predsednik komiteta Konferencije iz Brazila Rikardo Abdelnor, a trajaće do 23. Juna.
Foto prilog
Tagovi
Autorka