• Evropska unija
  • 08.08.2016. 16:30

Statistika ne laže - ratarska PG na gubitku!

FADN organizacija za statistiku u poljoprivredi objavila je analizu proizvodnih troškova i prihoda EU farmi specijalizovanih za proizvodnju žitarica. Prikazani su trendovi povezani sa proizvodnjom pšenice, durum pšenice, kukuruza i ječma.

Foto: bigstockphoto.com, Orestligetka
  • 615
  • 30
  • 0

FADN organizacija za statistiku u poljoprivredi (u dodatku ispod teksta) objavila je analizu proizvodnih troškova i prihoda EU farmi specijalizovanih za proizvodnju žitarica na osnovu raspoloživih podataka iz 2013. godine. Prikazani su trendovi, između 2004. i 2013. godine, povezani sa proizvodnjom pšenice, durum pšenice, kukuruza i ječma.

Cena većine žitarica, između 2012. i 2013. godine, pala je za trećinu. Međutim, izuzeci su durum pšenica i kukuruz čija je cena padala malo sporije. Prinosi su pomalo i poboljšani, ali u skladu sa proteklim godinama, dok su troškovi proizvodnje povećani za 5%, od 2012. do 2013. godine, naročito zbog viših cena đubriva, semena i goriva. Indikatori prihoda farmi pokazali su pad i gubitak profitabilnosti u 2013. godini.

Troškovi proizvodnje žitarica i dalje rastu

Za sve četiri žitarice, operativni troškovi proizvodnje povećani su za gotovo 60% tokom perioda 2004-2013. godine. Od 2012. do 2013. godine operativni troškovi prosečno su porasli za 3%. Za pšenicu, specifični troškovi povećali su se za 4% u jednoj godini, a najveći razlog za to je rast cene semena za 5% i đubriva za 3%.

Španija proizvodi najjeftiniji durum

Španija je imala najniže troškove proizvodnje durum pšenice u 2013. godini, što je uključivalo gorivo (+ 90%) i zaštitna sredstva (+ 30%), dok je značajno opala kupovina mehanizacije.

Francuzima proizvodnja najskuplja

U Grčkoj su troškovi proizvodnje duruma porasli za 6%, i to uglavnom zbog cene goriva (+ 30%), dok je u Italiji cena semena porasla za 6%, što se kompenzovalo drugim materijalima. Francuski farmeri imali su najveće troškove jer je porasla cena ugovorene proizvodnje (+ 30%), zaštite i semena (+ 20%).

Proizvodnja ječma je najjeftinija

Ječam je u poređenju s ostalim žitaricama imao najniže zahteve kada je reč o finansijama, zbog zaštite (+ 20%) i semena (+ 9%). Troškovi proizvodnje kukuruza porasli su za 3% u 2013. godini uglavnom zbog cene semena (+ 6%) i zaštite (+ 5%).

Pad marži za pšenicu, durum, kukuruz i ječam

Marže između računa i operativnih troškova za proizvodnju pšenice na nivou EU bile su nestabilne u periodu 2004-2014, od 450 €/ha u 2004. godine do 200 €/ha u 2014. godini. To je rezultat pada cena i ukidanja vezanih direktnih plaćanja, ali očekuje se znatan oporavak u kalkulacijama za 2014. godinu.

Ratarska PG suočavaju se s padom prihoda

Od 2012. do 2013. godine, EU-28 ukupna proizvodnja ratarskih gazdinstava smanjila se za 10% u proseku, dok su troškovi porasli za 5%. Kapitalni troškovi su se povećali, a subvencije to nisu mogle da kompenzuju, uprkos njihovom blagom povećanju (+ 5%). Operativni troškovi su porasli za 3% od 2012. do 2013. godine, pad vrednosti je porastao za 11%, a spoljašnji troškovi (plate, zajmovi, kamate) su bili za 2% viši nego predhodnih godina.

Ekonomije 15 zemalja članica Evropske unije pretrpele su i veće gubitke (25%), dok su nove zemlje članice bile tek između 10% i 15%. Ratarska registrovana poljoprivredna gazdinstva izgubila su polovinu prihoda. Oporavak je usledio tek 2010. godine kada su se i marže povećale zbog viših cena žitarica. 2013. godina bila je prekretnica u pozitivnim trendovima poslovanja ratarskih RPG-a.

Foto: bigstockphoto.com, Orestligetka


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Pročitaj više »

Dokumenti


Tagovi

Ratarstvo Pšenica Cena Kukuruz Tržište RPG Proizvodnja žitarica EU Troškovi


Autorka

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pošto #mojepovrće kasni jer smo na velikoj nadmorskoj visini pa sve stiže kasnije, plastenik bi nam... Pročitaj celu belešku »