Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzna pipa i žičnjak
  • 05.06.2017. 18:00

Štetočine uništile useve kukuruza i suncokreta

Poljoprivrednici iz Požarevca suočavaju se sa posledicama delovanja štetočina. Kukuruzna pipa pojela je kukuruz, a suncokret je u semenu napao žičnjak. Štete su od 10 do 95 odsto, pa su ove kulture u različitim fazama razvoja.

Foto: Ettore Balocchi / Flickr
  • 897
  • 44
  • 0

Poljoprivrednici iz Požarevca suočavaju se sa posledicama delovanja štetočina. Kukuruzna pipa pojela je kukuruz, a suncokret je u semenu napao žičnjak.

Štete su od 10 do 95 odsto, pa su ove kulture u različitim fazama razvoja.

Presejavanje njiva

Ljubiša Ivković iz Petke kaže za RTS da je morao da preseje devet hektara oranica. Jednu parcelu je presejavao dva puta:

"Iako je suncokret bio zaštićen, tolika je bila najeza žičara, da je sve uništeno i po drugi put. Odlučio sam da umesto suncokreta sada posejem kukuruz".

Potrebna je redovna kontrola useva i nekoliko prskanja.

Problem rana setva i hladan period

Lepi dani u martu stvorili su uslove za ranu setvu, ali ih je zamenio hladan period. To i zabrana upotrebe insekticida štetnih za pčele, doveli su do povećanja broja štetočina.

"Larve žičnjaka nalaze se po horizontali i vertikali na dubini od pet do 30 centimetara. Trebalo je sejati što kasnije, kada je suma temperatura što veće, da bi što usev pre iznikao, a štetni organizam imao što manje mogućnosti da ga napadne", kaže Jovica Jurišić, zaštitar iz Poljoprivredne stručne službe Požarevac.

Foto: Ettore Balocchi / Flickr


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Požarevac Kukuruz Suncokret Jovica Jurišić Ljubiša Ivković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.