Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 20.06.2019. 08:00

Stručnjaci predviđaju smanjenje svetske proizvodnje suncokreta

Prema rečima stručnjaka USDA, svetska proizvodnja suncokreta u 2019/20 godini biće smanjena na 50,95 miliona tona u odnosu na rekordnih 51,47 miliona tona u prošlogodišnjoj sezoni. Naročito će Ukrajina smanjiti proizvodnju sa 15 na 14,8 miliona tona dok će Rusija smanjiti sa 12,71 na 12,5 miliona tona.

Foto: Depositphoto/AlexKosev
  • 311
  • 43
  • 0

Prema rečima stručnjaka USDA (United States Department of Agriculture), svetska proizvodnja suncokreta u 2019/20 godini biće smanjena na 50,95 miliona tona u odnosu na rekordnih 51,47 miliona tona u prošlogodišnjoj sezoni. Naročito će Ukrajina smanjiti proizvodnju sa 15 na 14,8 miliona tona, Rusija će sa 12,71 na 12,5 miliona tona, Turska sa 1,8 na 1,55 miliona tona.

Istovremeno svetska proizvodnja suncokretove sačme povećaće se sa 21,13 na 21,34 miliona tona i suncokretovog ulja,sa 19,69 na 19,9 miliona tona. Stručnjaci predviđaju da će Ukrajina smanjiti proizvodnju određenih proizvoda, a Rusija će povećati. Trendovi svetskog uvoza suncokretovog semena povećali su se na 2,29 miliona tona, a suncokretovog ulja na 8,84 miliona tona.

Glavni uvoznici ovih proizvoda ostaće i dalje Turska i EU. Ukrajina je u poređenju sa prošlom godinom povećala zasejane površine suncokreta sa 5,7 na 5,8 miliona hektara. U Rusiji je zasejano 8,1 miliona hektara ili 104,5% planiranih površina u odnosu na prošlogodišnjih 7,8 miliona hektara. Dobro stanje posejanog suncokreta u Rusiji i Ukrajini daje nadu za rekordnu žetvu u novoj sezoni.

U četiri regiona Ukrajine počela žetva za 2019. godinu

Od 18. juna, poljoprivredni proizvođači iz regiona Mikolaiv, Odesa, Kherson i Dnjepropetrovsk (Mykolaiv, Odesa, Kherson i Dnipropetrovsk) započeli su sa žetvom ranih useva na površini od 45,5 hiljada hektara, saopštava Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine.

Prema izveštaju, požnjeveno je 128,7 hiljada tona žitarica, sa prinosom od 2,83 tona po hektaru. Prvi rezultati žetve su sledeći - na površini od dve hiljade hektara, skinuto je sedam hiljada tona ozime pšenice sa prinosom od 3.03 t/ha i 117 hiljada tona ozimog ječma na površini od 40 hiljada hektara sa prinosom od 2,92 t/ha.

Prema statistici, zasejane su žitarice (uključujući kukuruz) i mahunarke na površini od 7,2 miliona hektara u svim kategorijama poljoprivrednih gazdinstava za 2019. godinu, uključujući tu rane prolećne žitarice, koje su zasejane na površini od 2,2 miliona hektara, kukuruz je posejan na 4,8 miliona hektara, heljda na 56 hiljada hektara, proso na 65 hiljada hektara. Požnjevene su četiri hiljade tona graška na tri hiljade hektara, sa prinosom od 1,49 t/ha.

Setva šećerne repe bila je na površini od 222 hiljade hektara. Suncokret je zasejan na površini od 5,8 miliona hektara. Setva soje obavljena je na površini od 1,6 miliona hektara. Kao što je ranije saopšteno, poljoprivredni proizvođači iz Zaporizhia regiona završili su setvu prolećnih useva i krajem juna pripremaju se za početak žetve ranih žitarica, mahunarki i industrijskog bilja.

Setva kukuruza nastavlja se po planu

Planovi za setvu kukuruza već su premašeni za 3%, a zasejane površine porasle su za 4,9% u odnosu na prethodnu godinu, piše UkrAgroConsult. Setva heljde manja je za 43,9% od prošle godine. Planirana setva prosa već je premašena za 11%, sa daljim trendom rasta zasejanih površina za 50% u odnosu na prošlu godinu. Površina suncokreta veća je za jedan odsto u odnosu na predviđenu i iznosi 44.300 hektara. Setva suncokreta manja je za 0,4% od prošlogodišnje. Setva soje je za 8,9% manja od prošle godine.

Uljana repica u Ukrajini povećana za 62 odsto

Površine uljane repice u Ukrajini povećale su se u 2018/19., na 1,3 miliona hektara, što je za trećinu više od prošlogodišnjih proseka i predstavljaju rekordni parametar u proteklih devet godina. Tokom prethodne dve godine, uljana repica u Ukrajini povećana je za 62 odsto sa 0,8 miliona hektara u 2017. na 1,3 miliona hektara u 2019. godini. "Tokom ovog perioda, prosečan prinos uljane repice u Ukrajini takođe je porastao sa 2,5 tona po hektaru na 2,76 tona po hektaru", navodi se u saopštenju.

Lideri prinosa prošle godine bili su regioni Volin, Khmelnitski, Ternopil, Rivne i Vinitsia, gde su poljoprivredni proizvođači u proseku požnjeli više od tri tone po hektaru. Povećanje površina uljane repice je već treću godinu zaredom jer je danas ova biljka najskuplja među glavnim uljaricama u Ukrajini.

Dobra profitabilnost i velika potražnja od strane izvoznika i prerađivača stimulišu poljoprivrednike da prošire setvu. U saopštenju se takođe navodi da domaći poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom uljane repice, tradicionalno prodaju uljarice u prvim mesecima nakon žetve. U 2018, ukrajinske kompanije izvezle su 89,7% ukupne žetve uljane repice. To omogućava Ukrajini da drži 4% udela na svetskom tržištu repice i sedmo mesto među svetskim proizvođačima. Stručnjaci USDA predviđaju rast izvoza repice u narednoj sezoni, 2019/20 (septembar - avgust) na 3,5 miliona tona, što je za jedan milion tona više od prošle sezone, piše Black Sea Grain.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Zasejane površine suncokreta Žetva ranih useva Proizvodnja suncokretove sačme USDA Lideri prinosa Svetsko tržište uljarica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.