Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena suncokreta
  • 05.05.2022. 09:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Kovačica, Pančevo

Suncokret "na zeleno" od 111 do 115 dinara za kilogram?

Prema ulaganjima u setvu i očekujućim rodom, kao i najavljenim otkupnim cenama, prinos suncokreta može da donese čistu dobit za gazdinstvo i do 2.000 evra/ha.

Foto: Martina Popić
  • 10.098
  • 956
  • 0

Ratari u Banatu, koji su najuspešniji proizvođači suncokreta, par dana nakon setve ove uljarice zadovoljno trljaju dlanove, jer imaju priliku da ugovore i naplate "na zeleno" budući rod. Otkupljivači suncokreta u okolini Pančeva i Kovačice ratarima isplaćuju 111-115 din/kg zrna bez PDV-a. Rod suncokreta u ovom regionu se kreće oko 3.500 kg/ha, ali ima i većih prinosa, pogotovo kod proizvođača koji primenjuju sve agrotehničke mere, istražuje Udruženje "Agroprofit".

Prema ulaganjima u setvu i očekujućim rodom, kao i najavljenim otkupnim cenama, prinos suncokreta može da donese čistu dobit za gazdinstvo i do 2.000 evra/ha.

Setva suncokreta je završena, a ratari se nadaju visokoj dobiti (foto: R. Vojnović)

Ratari očekuju da se u trku za nabavku suncokreta uključe i fabrike iz BiH i Mađarske, što bi moglo uticati i na povećanje cene u žetvi. I ako u Srbiji ostvarimo manji rod od prosečnog, imaćemo dovoljno za domaćinstva, jer naša potrošnja, po nekim računicama, iznosi 12-18 litara ulja po stanovniku, procenjuju.

Cene osnovnih namirnica i dalje ograničene

Država je ograničila cenu ulja u trenutku kada su u fabrikama povećali cene, tako da potrošači danas plaćaju ulje kao da je suncokret isplaćen ratarima po 85 din/kg, umesto po 65 din/kg. Ne tako davno, Državne robne rezerve su imale više od devet miliona litara ulja pripremljenog za intervencije na tržištu, podseća ovo udruženje.

Vlada Srbije je na sednici krajem prošlog meseca u cilju zaštite standarda građana produžila važenje Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica za narednih 60 dana, tako što će cena šećera, brašna tip 400 i tip 500, suncokretovog ulja i svinjskog buta ostati nepromenjena, što znači da neće prelaziti nivo cena tih proizvoda na dan 15. novembar 2021. godine.


Tagovi

Cena suncokreta Rod suncokreta Udruženje Agroprofit Ogranicenje cena osnovnih namirnica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...