Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 05.01.2022. 07:30

Suša preti brazilskom kukuruzu - šta to znači za globalne cene?

Velika suša je otežala proizvodnju, a očekuje se da će trajati do oktobra ove godine. Poljoprivrednici će najveće posledice osećati sve do maja, kada je u Brazilu jesen.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 1.100
  • 136
  • 0

Brazilska kukuruzna polja je ponovo pogodio efekat El Ninja. Posebno su zahvaćena južna područja. Prošle sezone rod je bio prepolovljen za 50 odsto, a poljoprivrednici strahuju da će se isto desiti i 2022. 

Velika suša je otežala proizvodnju, a očekuje se da će trajati do oktobra ove godine. Poljoprivrednici će najveće posledice osećati sve do maja, kada je u Brazilu jesen. Očekuju se i hladni frontovi što povećava rizik od pojave ranog mraza na jugu.

Narednih meseci će se nastaviti suša u Rio Grande du Sul, najjužnijoj brazilskoj saveznoj državi dok se u Parani i Santa Katarini očekuje kratkotrajno osveženje.

Ove tri regije će imati nizak prosek kiše tokom brazilske letnje sezone. Severne regije, kao što su Mato Groso i Đojas, imaće padavina iznad proseka i ovaj višak predstavlja rizik za letnju žetvu.

Najviše pogođena Parana

Oblast koja je najviša pogođena prošle, a biće i ove sezone je Parana. Već je 20 odsto useva označeno kao prosečno, a tri odsto siromašno. Ukupna površina pod kukuruzom u ovoj regiji je 1,03 miliona hektara.

U Rio Grande du Sulu kukuruz zasejan u septembru 2021. je već u novembru patio zbog nedostatka vode i poljoprivrednici su prijavljivali gubitke. Slabe kiše nisu bile dovoljne da nadoknade nedostatak vlage u zemlji.

Kretanje cena kukuruza na svetskim burzama možete pratiti na Baze podataka > Tržište > Kukuruz

Slaba berba kukuruza u Brazilu odraziće se na globalne cene ove žitarice, jer je ova zemlja jedna od najvećih proizvođača i izvoznika. Očekuju se poskupljena, a koliki će skok cena biti, to ćemo tek videti.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Brazil Kukuruz Cena kukuruza Tržište Suša Tržište


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D