Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovi u kukuruzu
  • 27.05.2022. 10:30
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Suzbijanje korova posle nicanja kukuruza

Pre herbicidnog tretmana potrebno je obaviti vizuelni pregled useva kukuruza i utvrditi u kojoj se fazi nalazi kukuruz i koji su korovi prisutni u usevu.

Foto: Depositphotos/roman023
  • 389
  • 67
  • 0

U Pomoravskom okrugu kukuruz je posejan na oko 40.000 hektara. Setva je obavljena na vreme, ali je bilo problema sa sušom. Prema rečima savetodavca za ratarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi u Jagodini Milanke Miladinović poljoprivrednici bi trebalo da obave kultivisanje kako bi se zadržala vlažnost zemljišta.

"Kultiviranje treba obaviti u dva do tri navrata, na sedam do deset dana dok može da se uđe u njive. Time se postiže uništavanje korova i čuva se vlaga koja je deficitarna. Može se izvršiti i prihrana useva. Ove godine su zbog poznate situacije neki poljoprivrednici sejali bez đubriva. Ukoliko je nabavljeno treba baciti azotna đubriva u količini od 100 do 200 kg po hektaru", objašnjava Miladinovićeva.

Tretirati kukuruz u fazi tri do sedam listova

Kada je reč o suzbijanju korova, savetodavac za zaštitu bilja Poljoprivredne savetodavno stručne službe u Jagodini Ljiljana Jeremić kaže da izbor herbicida koji će se koristiti za suzbijanje korova posle nicanja kukuruza zavisi od vrste korova i faze razvoja kukuruza i korova.

"Pre herbicidnog tretmana potrebno je obaviti vizuelni pregled useva kukuruza i utvrditi u kojoj se fazi nalazi kukuruz, koliko ima listova - broje se svi listovi od dole i ako je fišek vršnog lista izašao 2/3 i taj list se broji, i koji su korovi prisutni u usevu", ističe Jeremićeva. 

Kako zaštititi kukuruz od jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova?

Tretiranje protiv višegodišnjih uskolisnih korova divljeg sirka, pirevine, ostrika, nekih širokolisnih korova kao što su: štir, pepeljuga tatula, pomoćnica, obavlja se kada je kukuruz u fazi tri do sedam listova. Za tretiranje se koristi neki od herbicida:

  • na bazi aktivne materije - nikosulfuron.

Suzbijanje širokolisnih korova

U cilju proširenja delovanja na druge širokolisne korove, navedenim preparatima je potrebno dodati herbicide na bazi aktivne materije:

  • 2,4 D, hormonski herbicidi koji se koriste do razvijena četiri lista kukuruza zbog mogućih deformacija na kukuruzu koje ovi preparati mogu da izazovu ako se primene kasnije;
  • dikamba - mogu se koristiti do faze razvoja kukuruza tri do pet listova bez oštećenja za kukuruz - dobro delovanje i na čičak, konjski bosiljak i ambroziju;
  • bentazon+dikamba (tri do četiri listova) - ambrozija, vijušac, loboda, pepeljuga, štir, boca, poponac;
  • fluroksipir-meptil-heptil (tri do šest listova) (divlja kupina ambrozija, štir, vijušac, pepeljuga, tatula, galijum, pomoćnica, čičak, poponac, štavelj);
  • mezotrion+terbutilazin (od tri do sedam lista kukuruza) (lipica, štir, ambrozija, tatula, gorušica, slabije poponac);
  • mezotrion+nikosulfuron+rimsulfuron (dva do osam listova kukuruza);

U kasnijim fazama razvoja kukuruza protiv jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova mogu se kombinovati sa herbicidima protiv uskolisnih korova na bazi aktivne materije:

  • mezotrion, posle nicanja i do razvijenih 10 listova kukuruza - (ambrozija, štir, pepeljuga, čičak, tatula, pomoćnica, palamida);

Za tretiranje protiv uskolisnih i širokolisnih korova koriste se herbicidi, na bazi aktivne materije:

  • formasulfuron+izoksandifen-etil, dva do šest listova-divlji sirak, pirevinapalamida, lipica;
  • tembotrion+izoksadifen-etil, dva do 10 listova (lipica, štir, ambrozija, pepeljuga, tatula, dvornici, čičak, pomoćnica, palamida, korovsko proso, sivi muhar, sirak semenski) - mešanje sa drugim za rizomski sirak.

Tagovi

Korovi u kukuruzu Suzbijanje Ljiljana Jeremić Milanka Miladinović


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.