Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehničke i hemijske mere
  • 27.08.2017. 15:15

Suzbijanje višegodišnjih korova

Suzbijanje višegodišnjih korova može da se vrši primenom agrotehničkih mera, koje dovode do iscrpljivanja rizoma kao i hemijskim merama: sprečavanjem nicanja semena i suzbijanjem niklih korova na strništima.

Foto: NY State IPM Program / Flickr
  • 1.144
  • 107
  • 0

Višegodišnji korovi trenutno prisutni na našim njivama su Sorghum halepense, Cirsium arvense, Agropyron repens, Cynadon dactilon, Convolvulus arvensis. Razmnožavaju se na dva načina: semenom i vegetativnim raznožavanjem (rizomima ). To predstavlja problem, kada je reč o suzbijanju.

"Suzbijanje višegodišnjih korova može da se vrši primenom agrotehničkih mera, koje dovode do iscrpljivanja rizoma kao i hemijskim merama: sprečavanjem nicanja semena i suzbijanjem niklih korova na strništima", piše za PSSS savetodavac za zaštitu bilja Ljiljana Jeremić.

Agrotehničke mere

Obrada zemljišta je osnova agrotehnička mera u suzbijanju korova. Duboko oranje treba obaviti na dubinu od 30 cm do 40 cm. Tako se uništavaju svi nadzemni delovi biljke, a na površinu se izbacuju podzemnei organi (rizomi).

Zaoravanje strništa dovodi do uništavanja svih nadzemnih delova i izaziva klijanje semena , odnosno obnavljanje korova, što dovodi do iznurivanja biljaka. Površinu zemljišta posle zaoravanja treba povaljati. Ova mera je posebno važna u sušnim uslovima, zbog dotoka vode iz dubljih slojeva.

Međuredna kultivacija se primenjuje kada je obavljeno suzbijanje korova pre-em tretmanom i kada nema mnogo izniklih korova i nema potrebe ovim tretmanom.

Hemijske mere

Najefikasnija mera je tretiranje korova na strništima, kako bi se eliminisao njihov razvoj iz rizoma naredne godine.

"Tretiranje se obavlja posle žetve, kada korovi dostignu visinu oko 20cm-30 cm, kada su u fazi intenzivnog rasta, a obavezno pre cvetanja, zbog efikasnijeg usvajanja herbicida", piše Jeremić.

Za suzbijanje korova koriste se totalni herbicidi, na bazi aktivne materije glifosat: Glifosat SL 480, Glifomark, Clinic 480-SL, Glifol, Glitotal, Roundap, Glifogan, Šiman, Glifosav 480 i drugi.

Ako na tretiranim površinama preovladava divlji sirak, može se koristiti oko 4-5 l/ha preparata. Tamo gde su prisutni i palamida i poponac potrebno je povećati količinu preparata, oko 6-7 l/ha. Ako je na njivama prisutna i divlja kupina i zubača količina preparata treba da bude do 8 l /ha.

Prilikom tretiranja treba koristiti manje količine vode, kako bi kapljice bile sitnije, a usvajanje preparata efikasnije.Tretirane površine ne treba obrađivati najmanje tri nedelje, kako bi preparat stigao do rizoma, a nakon toga se može sejati bilo koji usev.

Foto: NY State IPM Program / Flickr


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Korov Ljiljana Jeremić Oranje Totalni herbicidi


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.