Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje useva
  • 20.07.2015. 14:00

Temperature ne pogoduju usevima

Visoke temperature poslednjih dana ne pogoduju usevima, ali je još rano za porcenu da li će se to odraziti na prinose.

Foto: depositphotos.com
  • 85
  • 5
  • 0

Visoke temperature koje su trenutno u našoj zemlji ne pogoduju usevima i još je rano za procenu da li će se to odraziti na prinose, izjavila je stručni saradnik za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe u Jagodini Milanka Miladinović.

"Kukuruz je u fazi metličenja i svilenja i temperatura bi trebalo biti niža i noću i danju", rekla je ona i napomenula da svim kulturama, a pre svega kukuruzu i soji, krmnom bilju, kao i svim drugim koje su u fazi cvetanja, ove tempreture ne odgovaraju.

"Na području Pomoravskog okruga, ima i kasnije posejanog kukruza i koji je presejavan i još nije u fazi cvetanja, u osetljivom režimu, ali je većina površina u toj fazi kada bi temperatura trebala biti niža", dodala je Miladinović i navela da je još rano za procenu da li će se ova tempretura odraziti na prinose.

Na području Pomoravskog okruga, koji pokriva šest opština: Jagodinu, Ćupriju, Despotovac, Paraćin, Svilajanac i Rekovac, kukuruz, tradicionalno najzastupljenija žitarica, je ove godine zasejan na oko 60.000 hektara, industrijsko bilje, soja i suncokret na oko 3.500 i krmno bilje na oko 9.000 hektara.

Foto: depositphotos.com; budabar


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

Visoke temperature Usevi Pomoravski okrug Žitarice Soja Milanka Miladinović Prinosi Faza metličenja Krmno bilje