Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz
  • 20.08.2020. 09:00

Tokom berbe kukuruza - cena 14 dinara?

Cena za novi rod kukuruza se već i formirala. Objektivno je da naši proizvođači tokom berbe mogu da očekuju cenu od 120 evra za tonu po srednjem kursu što je oko 14 dinara po kilogramu, kaže Vukosav Saković iz Žita Srbije.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.087
  • 194
  • 0

Cena kukuruza prošle nedelje dostigla je svoj ovosezonski maksimum. Kada je malo ko očekivao, cena je počela naglo da ima uzlazni trend. Ovaj veliki cenovni skok treba pre svega potražiti u nedostatku ponude na tržištu i povećanoj potražnji ove žitarice, koja je rezultirala cenom od 19,50 din/kg bez PDV-a (21,45 din/kg sa PDV-om), izveštaj je sa novosadske Produktne berze.

Cena kukuruza dostigla ovosezonski maksimum - 19,5 dinara

Sa berbom koja počinje za desetak dana doći će do priliva rekordnog roda i cene će se vratiti na uobičajeni nivo odnosno uskladiće se sa cenama na međunarodnom tržištu.

"Cena za novi rod kukuruza se već i formirala. Objektivno je da naši proizvođači tokom berbe mogu da očekuju cenu od 120 evra za tonu po srednjem kursu što je oko 14 dinara po kilogramu", kaže Vukosav Saković iz Žita Srbije za Tanjug, a prenosi RTV.

Dodaje da će dalje kretanje cena isključivo će zavisiti od cena pre svega u Crnomorskom regionu, a onda se na osnovu te cene izračuna i cena kukuruza u Srbiji.

Od 10 do 20 odsto viši rod kukuruza nego prošle godine

Kako Saković ističe za Politiku, očekuje se da će ovogodišnji rod kukuruza biti od 10 do 20 odsto viši nego prošle godine, kao i da će Srbija, u tom slučaju, ponovo ostvariti rekord u proizvodnji te žitarice.

Ratarstvo obara rekorde, a kakvo je stanje u ostalim granama prema mišljenju ministra?

Saković dodaje da je najveći kupac našeg kukuruza Južna Koreja, posle toga su kupci iz EU, gde prednjače Italija, Holandija, Belgija, Nemačka. Trgujemo i s državama Bliskog istoka, dok je pandemija usporila aranžman s Kinom, ali on veruje da će do kraja godine biti završene procedure sa dobijanjem sertifikata za izvoz kukuruza na to tržište.

Prema informacijama iz "Žita Srbije", od oktobra prošle godine prodato je 2,9 miliona tona kukuruza. Očekuje se da će do kraja ove ekonomske godine prodaja biti zaokružena na 3,5 miliona tona.


Tagovi

Uzgoj kukuruza Prinos kukuruza Cena kukuruza 2020 Vukosav Saković Žita Srbije Rekord u ratarstvu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer