Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica
  • 10.10.2021. 07:30

Tona uljane repice uskoro će koštati 700 evra?

Rast je podstaknut izuzetno oskudnom globalnom ponudom kao i višom cenom biljnih ulja i biodizela.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 624
  • 96
  • 0

Cena uljane repice kontinuirano raste na svetskim tržištima. Kako piše agrarheute, podstaknuta je izuzetno oskudnom globalnom ponudom, vrlo visokim cenama biljnih ulja i biodizela.

Tako je ona sredinom septembra po prvi put u Evropi porasla na 600 evra po toni, dok je početkom meseca zabeležena i ona od 650 EUR. Sve više analitičara veruje da je moguće postizanje vrednosti od čak 700 EUR.

U kanadskim izvoznim lukama prošli nedelje ova uljarica utovarena je za 775 američkih dolara po toni, što je oko 670 EUR. Ukrajinski izvoznici za nju tražili 725 USD/t, dok je u Australiji njena cena oko 665 USD/t. U svim navedenim zemljama poskupela je za 30 do 40 USD/t u odnosu na samo nedelju dana ranije.

Na evropskim berzama takođe se jako dobro kotira. Na pariškom terminskom tržištu dostiže 649 EUR/t što je najveća ikad postignuta vrednost na toj berzi. U dve nedelje ona se povećala za više od 50 evra.

U Kanadi je ona ove nedelje nastavila da raste. U ponedeljak je kotizacija na tržištu u Vinipegu iznosila 907 kanadskih dolara po toni, što je oko 617 evra. Ali, u svega par dana za tonu moralo je da se izdvoji 913 CAD.

Na nemačkom veleprodajnom tržištu i uvoznoj luci Hamburg ovogodišnja repica košta 651 EUR/t, u Manhajmu oko 653 EUR, a Mitelandu 650. U francuskom Ronu košta 648 EUR/t.

Očekuje se više zasejanih površina

Cene nastavljaju brzo da rastu zbog nestašice. Tome doprinosi i dalji rast one za sirovu naftu koje su se popele na najveći nivo u tri godine. Stoga mnogi analitičari očekuju da će se u narednoj sezoni povećati površine pod ovom uljaricom.

Evropska analitička kompanija "Strategie Grains" u svom izveštaju o tržištu pretpostavlja da će poljoprivrednici u Evropskoj uniji proširiti površinu pod uljanom repicom za oko sedam odsto u sledećoj žetvi. Kako navode, razlog su vrlo visoke cene i vrlo mala ponuda u Evropi i na svetskom tržištu. 

Prva predviđanja za 2022. su da će površina pod ovom kulturom u EU porasti s 5,23 na 5,60 miliona hektara.

Što se tiče prerade, ona je u Evropi i Kanadi dosta oskudna. Kanadske uljare izvestile su da se prerada smanjila za 170 hiljada na 662 hiljada tona u avgustu u poređenju sa prošlogodišnjih 830 hiljada.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Cene uljarica Uljana repica Tržište Otkup uljane repice Rast cena Berza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.