• Produktna berza
  • 15.01.2016. 15:00

Tržište aktivnije - veći berzanski promet

U periodu od 11.01. do 15.01.2016. godine preko “Produktne berze” prodavci i kupci su našli interes za razmenu ukupno 1.010 tona robe u ukupnoj finansijskoj vrednosti od 18.557.000 dinara.

Foto: depositphotos.com
  • 250
  • 12
  • 0

Prva "puna" radna nedelja u 2016. godini nagoveštava intenzivnije trgovanje, ali i neke promene na tržištu u nastupajućoj godini. U periodu od 11.01. do 15.01.2016. godine preko "Produktne berze" prodavci i kupci su našli interes za razmenu ukupno 1.010 tona robe u ukupnoj finansijskoj vrednosti od 18.557.000 dinara.

U odnosu na poslednju nedelju u prethodnoj godini količinski obim trgovanja je veći čak dvanaest, a finansijski sedam puta. Tržište se polako budi i stiče se utisak da je prvobitno ispitivanje snaga na tržištu prošlo i da ponuda i tražnja polako zauzimaju svoje startne pozicije za naredni period i još značajnije trgovanje.

Očekuje se dominacija kukuruza u strukturi berzanskog poslovanja

Ako je suditi po interesovanju tržišta na samom početku godine, kukuruz će ponovo zauzeti najveći udeo u ukupnoj strukturi berzanskog trgovanja. Ono što je važnija informacija sa ovog tržišta jeste podatak da se desio primetan skok cene u odnosu na sam kraj prethodne godine. Prosečna cena trgovanja ove robe je iznosila 17,65 din/kg (16,05 bez PDV), što je u odnosu na cenu iz poslednje nedelje prethodne godine rast od 1,56%. Da se tržište kukuruza još "namešta" pokazuje i podatak da je raspon u kome se kretala cena u toku same nedelje bio relativo veliki, s obzirom da se cena kretala u dijapazonu od 15,90 din/kg bez PDV, pa do 16,30 din/kg.

Ono što je evidentno jeste da je i najniža cena iz protekle nedelje bila viša od poslednje zaključene cene na zatvaranju berze u prethodnoj godini. Rano je donositi procene o nekim dešavanjima na ovom tržištu u narednom periodu, ali podatak da su svetski prinosi ove kulture po najnovijim procenama smanjeni za oko 6 miliona tona mogao bi da dovede do izvesnih promena na ovom tržištu i na svetskom nivou.

Prevelike zalihe na tržištu pšenice

Za razliku od kukuruza tržište pšenice jednostavno "kipi" od prevelikih zaliha. Bez obzira na okolnost da se predviđa izvestan rast tražnje, velika ponuda ne dozvoljava bilo kakvo značajnije pomeranje cena naviše. Naprotiv, na našem tržištu cena hlebnog zrna je u blagom padu. U nedelji za nama na novosadskoj berzi je realizovana prosečna cena trgovanja na nivou od 19,38 din/kg ( 17,62 bez PDV) i to je pad od tačno 1,00% u odnosu na trgovanje u poslednjoj nedelji 2015. godine.

Mali porast berzanskog indeksa

Nešto veći rast cene kukuruza u odnosu na pad cene pšenice, kao i zbog okolnosti da je kukuruz najuticajnija roba u vrednosnoj korpi PRODEX-a, vrednost berzanskog indeksa je u malom porastu. Naime, vrednost PRODEX-a na dan 15.01. iznosi 203,90 indeksnih poena i u odnosu na sam kraj kalendarske godine u porastu je za 0,26 indeksnih poena.

Foto: depositphotos.com; fotokostic


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Pročitaj više »

Tagovi

Produktna berza Kukuruz Tržište žitarica Prodex Berzansko trgovanje Zalihe pšenice Berzanski index Cene žitarica


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/