Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 23.12.2016. 14:15

Tržište žitarica mirno

Period pred novogodišnje i božićne praznike je vreme kada se trgovanje smanjuje na minimum, a to se primetilo i u berzanskom trgovanju.

Foto: bigstockphoto.com/Art
  • 953
  • 47
  • 0

Tržište se, po pravilu za ovo doba godine, značajno primirilo. Period pred novogodišnje i božićne praznike je vreme kada se trgovanje smanjuje na minimum, a to se primetilo i u berzanskom trgovanju. Ukupno je prometovano 650 tona robe, što je za 53,57% manje u odnosu na prošlu nedelju. Finansijska vrednost prometovane robe je iznosila 11.159.500,00 dinara, odnosno za 54,47% manje nego prošle nedelje.

Trgovalo se kukuruzom

Isključivo se tokom proteklog nedeljnog perioda trgovalo kukuruzom. Žuto zrno standardnog kvaliteta je prometovano po ceni od 15,80 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 0,82% u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje.

Ako uporedimo trenutnu cenu kukuruza, sa cenom koja je registrovana u berzanskom trgovanju na kraju 2015. godine, vidi se da je cena, u dinarima posmatrano, na potpuno identičnom nivou. Međutim, ako se uporede cene denominovane u američki dolar, primećiuje se razlika od 5,88%, koliko iznosi pad cene kukuruza u poslednjih godinu dana.

PRODEX

Berzanski PRODEX je zabeležio pad vrednosti u poslednjih nedelju dana za 0,34 poena i iznosi 203,46 indeksna poena.

Inostrane berze

U Čikagu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila za 2,98%, a kukuruz je pojeftinio za 2,58%. Pšenica je na kraju period adostigla cenu po fjučersu za mart 145,88 dolara za tonu, a kukuruz 136,69 dolara. U odnosu na prethodnu nedelju, soja je pojeftinila za 3,36%, a sojina sačma je pojeftinila za 1,5%.

U Budimpešti je u odnosu na prethodnu nedelju kukuruz je poskupeo za 0,92% i dostigao je vrednost za martovski fjučers 137,78 evra za tonu.

U Parizu u odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila za 0,15% i ima cenu 167,25 evra po toni za martovski fjučers, dok je kukuruz po fjučersu za januar poskupeo za 0,91%, to jest u ponudi je bio po ceni 167 evra za tonu.

Foto: bigstockphoto.com/Art65395


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Produktna berza Novi Sad


Tagovi

Produktna berza Trgovanje Promet Žitarice Kukuruz Pšenica Soja


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/