Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozimi usevi
  • 30.03.2024. 18:00

U kojim zemljama će ponovo zasejavati polja pod ozimim usevima?

Površine pod ozimim kulturama u nekim su delovima Evrope pod negativnim uticajem preterano vlažnih uslova, a negde suše.

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 188
  • 61
  • 0

Najteže pogođena polja pod ozimim usevima pšenice, uljane repice i drugih kultura u nekim će se delovima kontinenta morati ponovno da budu zasejana, stoji u izveštaju o praćenju useva u Europi JRC Mars. 

Veliki delovi zapadne, severne i istočne Evrope od jesenas su imali preterano vlažne uslove što je uticalo i na setvu, a onda i nicanje te razvoj ozimina. Jaki mrazovi su dodatno pogodili sever i istok Evrope. Konstantno vlažna zemljišta su onemogućila pristup i obradu polja što utiče na setvu jarih žitarica.

Sever pati zbog vlage, a jug zbog suše

A gde pate zbog suše? 

S druge strane, u istočnoj Rumuniji i istočnoj Bugarskoj, ozimi usevi pate od trajnog manjka padavina, što posebno pogađa uljanu repicu. 

Na Siciliji i Magrebu suša tokom zime dovela je do niske akumulacije biomase zimskih kultura. Situacija je posebno ozbiljna u zapadnom Magrebu, gde su stalni topli i suvi vremenski uslovi doveli do situacije u kojoj su usevi u neposrednoj opasnosti od propadanja.

Budući da je još uvek rano govoriti o sezoni, prognoze prinosa objavljene u poslednjem izdanju biltena se, uz nekoliko izuzetaka, temelje na istorijskim trendovima.


Tagovi

Ozime kulture JRC Mars Bilten Suša Ozimi usevi Vlažni uslovi Evropske žitarice


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U belgijskoj pokrajini Limburg, u samom srcu regije poznate po uzgoju krušaka, nalazi se jedan voćnjak koji se izdvaja svojom jedinstvenošću. Ondje unutar kupola, takozvanih "Ecotrona", znanstvenici uzgajaju kruške u potpuno kontroliranim u... Više [+]