Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO soja
  • 07.12.2016. 08:00

U Sremu i Mačvi otkrivena GMO soja

Fitosanitarna inspekcija otkrila je genetski modifikovanu soju na oko 10,2 hektara obradivog zemljišta u Sremu i Mačvi. Protiv vlasnika parcela podnete su prekršajne prijave, a ilegalni usevi su uništeni.

  • 1.949
  • 315
  • 0

Fitosanitarna inspekcija je ove godine otkrila je genetski modifikovanu soju na oko 10,2 ha obradivog zemljišta. Kako javlja portal Novosti.rs ilegalni zasadi pronađeni su u Mačvanskom i Sremskom okrugu.

U Fitosanitarnoj inspekciji tvrde da je test-trakama ispitano je oko 1.100 parcela, te da su tamo gde su rezultati bili pozitivni, uzorci uzeti za laboratorijsko ispitivanje. Od 11 uzoraka, koji su poslati na ispitivanje, kod svih je potvrđena genetska mutacija. Protiv vlasnika parcela, na kojima se nalazila GMO soja, podnete su prekršajne prijave nadležnim sudovima, a doneta su i rešenja o uništavanju useva.

Situacija se ponavlja iz godine u godinu

Kako kažu u nadležnoj inspekciji, usevi soje uništavaju se dok je u fazi zelene mase, tanjiranjem ili tarupiranjem na parceli. Na taj način je onemogućen dalji rast i plodonošenje, a sprečava se i mogućnost da se dalje širi i umnožava. Fitosanitarna inspekcija, svake godine, pronađe deo površina koje su pod zasadima genetski modifikovane soje. Stručnjaci smatraju da dobar deo ostane neotkriven i završi na stočnim pijacama kao hrana za životinje.

GMO soja u EU ulazi iz prekookeanskih zemalja

Kako tvrde predstavnici organizacije "Dunav soja" Srbija već uvozi genetski modifikovanu soju, i to kroz uvoz mesa i mleka iz Evropske unije. Zbog nedostatka soje za industriju stočne hrane Evropa je uvozi iz prekookeanskih zemalja, i to je uglavnom GM soja. Evropa ne traži da se na mesu, mleku ili drugim proizvodima označi da je dobijeno od životinja hranjenih tom GM sojom. I upravo takvi, neoznačeni proizvodi se uvoze i stoje rame uz rame sa našim proizvodima.

Foto:bigstockphoto.com/bibiphoto


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

GMO Soja Ratarstvo Uljarice Srem Mačva Fitosanitarna inspekcija Evropska unija Evropa


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.