Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj uljane repice
  • 24.06.2019. 08:00

Uljana repica okupirala Češku - građani ljuti, premijer i farmeri trljaju ruke

Premijer Andrej Babiš je vlasnik grupe Agroefort, prehrambenog, hemijskog i energetskog giganta koji kontroliše čitav ciklus uzgoja i obrade uljane repice. Pored toga, proizvodi i đubrivo i pesticide, prodaje mašine za uzgoj i biljku pretvara u biodizel. Zato građani Češke smatraju kako upravo on ima najviše koristi od te kulture.

Foto: Pixabay/Georg_Wietschorke
  • 991
  • 106
  • 0

Polja uljane repice pokrivaju 16 odsto obradive površine u Češkoj, što tu zemlju čini daleko najvećim uzgajivačem te kulture u Evropskoj uniji. Građani su ljuti na svog premijera budući da je on taj koji insistira na intenzivnom uzgoju uljane repice. 

"Ljudi kažu da smrdi, da je ružno žuta i izgleda invazivno. Ali ne možete kriviti biljku za to, problem je u tome kako je koristimo", kaže botaničar Jakub Hruška iz Češke akademije nauka te dodaje kako se uzgojem uljane repice uništava voda, zemljište i bioraznolikost jer toj biljci treba puno đubriva i herbicida, navodi france24

Premijerov koncern kontroliše ciklus uzgoja

Premijer Andrej Babiš je vlasnik grupe Agroefort, prehrambenog, hemijskog i energetskog giganta koji kontroliše ciklus uzgoja i obrade uljane repice. Pored toga, proizvodi i đubrivo i pesticide te prodaje mašine za uzgoj i biljku pretvara u biodizel. Zato građani Češke smatraju kako upravo on ima najviše koristi od te kulture. 

Babiš je drugi najbogatiji Čeh, a tvrdi da je upravljačka prava nad Agrofertom preneo na kompaniju kako bi izbegao sukob interesa. EU mu nije poverovala pa je pokrenula istragu o tome odlučuje li Babiš kao premijer o subvencijama koje potom ubira kao tajkun.  

"Uljana repica je biljka koja se mnogo uzgaja što znači da je manje otporna na štetočine, a to znači da joj treba jača hemijska zaštita. Problem s pesticidima je u tome što ostaju na žemljištu i s kišnicom dospevaju u podzemne vode gde ubijaju korisne mikroorganizme", rekao je agronom Petr Havel

Poljoprivrednici zarade dvostruko više nego sa pšenicom

Treba napomenuti kako češki poljoprivrednici nemaju ništa protiv uljane repice jer njenim uzgojem zarade dvostruko više nego sa pšenicom. Naime, tržište za uljanu repicu je dobro, a tu su i porezne olakšice za proizvodnju biogoriva. 

Grupa nazvana "Za češku prirodu bez uljane repice" ima hiljade poklonika na Fejsbuku koji tvrde da ne žele da im se zemlja pretvori u "Agrofertistan". 

Havel i Hruška slažu se da je takozvana prva generacija biogoriva beskorisna jer se njima nisu uspele sniziti štetne emisije staklene bašte. "Njihova korist za zaštitu okoline je zanemariva", rekao je Hruška.

Osim toga, za prelaz na drugu generaciju biogoriva, što je već aktuelno u zapadnoj Evropi, češke kompanije tehnološki još nisu spremne. Zato Havel zaključuje kako češka vlada mora krenuti s predlozima za prelazak na drugu generaciju biogoriva, a ne spavati. 


Tagovi

Uzgoj uljane repice Češka Jakub Hruška Andrej Babiš Intenzivan uzgoj Sukob interesa


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.