Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz u Braničevu
  • 31.08.2016. 08:00

Uprkos vremenu prinosi kukuruza obećavaju

Kukuruz koji je ranije posejan, ovih dana ulazi u završnu fazu vegetacije, dok će berba kasnije posejanog kukuruza kasniti zbog presejavanja. Trenutno stanje useva te kulture je zadovoljavajuće.

Foto: pixabay.com
  • 1.242
  • 385
  • 0

Pod kukuruzom, prema oceni Poljoprivredne i savetodavne stručne službe "Požarevac", u Braničevskom okrugu, nalazi se oko 65.000 hektara. Proleće su ove godine obeležile obilne padavine baš u vreme kada je obavljana setva. Veća količina padavina zadala je glavobolju poljoprivrednicima u Požarevcu i okolini gde je na nekim parcelama kukuruz slabo nikao zbog velike količine vlage u zemljištu. Ratari su bili prinuđeni da ponovo kupuju seme kukuruza da bi presejali svoje parcele. Pravilan raspored padavina, tokom leta, omogućio je kukuruzu da napreduje a proizvođači su mogli da odahnu.

Dnevne temperature išle su na ruku kukuruzu

Za razliku od 2015. godine, kada su dnevne temperature bile visoke, a raspored padavina neravnomeran, ovo leto karakteriše ravnomeran raspored padavina koje su prijale kukuruzu. Uz primenu pune agrotehnike, povoljni vremenski uslovi su takođe uticali na to da kukuruz bude u odličnom stanju. Ta žitarica je naročito u dobroj formi na onim parcelama na kojima je primenjena puna agrotehnika, počevši od osnovne obrade zemljišta i ukoliko je uneta dovoljna količina NPK mešanog đubriva, uz predhodno urađenu analizu zemljišta. Međutim, kod useva kukuruza iz ranije setve, kiša koja je padala u julu malo je zakasnila u fazi nalivanja zrna.

Zabeleženo crvenilo u kukuruzištima

U Braničevskom okrugu, na površinama koje se zasejane kukuruzom, primećeno je prisustvo crvenila. Nažalost, crvenilo ostavlja značajne posledice po proizvodnju kukuruza i može da izazove smanjenje prinosa i do čak 90%. Simptomi tog oboljenja su pre svega crvenilo lista kukuruza i stabljike biljke, uz često izražen abnormalni razvoj klipa koji je praćen deformitetom i poremećajem u njegovom sazrevanju.

Prinos više nego dobar

Kao što se i može pretpostaviti, ove godine je realno očekivati veći kukuruzni rod nego lane. U proleće je bio primetan strah kod poljoprivrednika zbog obilnih padavina. Oni su se tada bojali da će prinos kukuruza biti pod znakom pitanja. Ipak, leto je bilo propraćeno ravnomernijim rasporedom padavina a to je dalo nadu poljoprivrednicima da očekuju dobar prinos i kvalitet kukuruza.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Presejavanje kukuruza Velika količina paravina Ravnomeran raspored padavina Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Požarevac Braničevski okrug...


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi