Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva mahunarki
  • 20.03.2023. 07:30

Usev lupine: Tri namene visokovredne biljke

Lupine su odlična zamena za soju, obogaćuju zemljište azotom i kvalitetno zelenišno đubrivo.

Foto: Depositphotos/Tinieder
  • 149
  • 40
  • 0

Lupina je visokovredna biljka koja se koristi u ishrani životinja, za azotofiksaciju i sideraciju, odnosno zelenišno đubrivo. Formira veliku količinu zelene mase i sadrži do 50 odsto proteina. Zbog toga je sve više cenjena u ishrani životinja, posebno stoke, svinja, živine i ribe. Njena upotreba povećava produktivnost i smanjuje troškove proizvodnje.

U ishrani životinja najviše se uzgajaju lupine s niskim sadržajem alkaloida: bela Lupinus albus, uskolisna ili slatka L. angustifolius i žuta lupina L. luteus.

Izuzetan azotofiksator

Formira jak koren koji dospeva u dubinu do dva metra. Pripada porodici mahunarki i najbolja je azotofiksirajuća vrsta. Bakterije vežu azot iz vazduha i skladište ga u kvržicama koje stvore na korenu. Tako obogaćuje zemljište i pomaže u ishrani drugih biljaka. Već posle jedne godine povećava se sadržaj azota i smanjuje kiselost zemljišta.

Odlično zelenišno đubrivo

Osim toga, koristi se kao zelenišno đubrivo ili siderat. Zelena masa se zaorava na dubinu do 20 centimetara. Maksimalni učinak se postiže kada se pokosi pre punog cvetanja. Tada je sadržaj azota najveći. Povećava sadržaj biljnih hraniva i organske materije, suzbija korov i štiti zemljište od erozije. Pre sadnje sledećeg useva treba da prođe najmanje mesec dana.

Alternativa za soju

Po sadržaju proteina i aminokiselina te nutritivnim svojstvima odlična je alternativa soji, posebno sojine sačme. Prednost je što zrno lupine ne sadrži inhibitore tripsina, a kada se ekstrudira dobija se hrana ukusna za životinje. Seme sadrži od 32 do 46 odsto proteina, zavisno od vrste. Sadrži više proteina od soje, graška i grahorice. U jedan kilogram zrna lupine nalazi se tri puta više proteina od zrna žitarica i 1,5 puta više od graška.

Odlikuje se boljom probavljivošću i apsorpcijom u želucu životinja. Sadrži dijetalna vlakna, alkaloide, oligosaharide, tanine, saponine i druge materije. Granična vrednost sadržaja alkaloida za krmne sorte je do 0,3 odsto u zrnu i do 0,14 odsto u zelenoj masi u odnosu na suvu materiju.

Osim zrna, zelena masa se može silirati. Brzo raste i manje je gorka. Može da se seje od početka marta do kraja avgusta i tokom septembra u zavisnosti od vremenskih uslova.


Povezana biljna vrsta

Lupina

Lupina

Sinonim: - | Engleski naziv: White lupin | Latinski naziv: Lupinus albus L.

Lupina se gaji za proizvodnju zelene mase i semena. Seme lupine sadrži 38 – 52% belančevina, 26 – 39% ugljenih hidrata, 5 – 20% masti i oko 3,5% mineralnih materije. U zelenoj... Više [+]

Tagovi

Lupina Stočna lupina Lupinus albus Lupinus angustifolius Lupinus luteus Zamena za soju


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]