Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska soja
  • 02.12.2023. 18:00

Uzgoj soje: Evropski ratari utrostručili proizvodnju

U Evropskoj uniji se potroši oko 16 miliona tona, a od ukupne količine uvozi se 85 posto i to za ishranu životinja

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 229
  • 14
  • 0

Interesovanje za proizvodnju soje raste, a evropski poljoprivrednici su proizvodnju skoro utrostručili u deset godina, izveštava Agrarheute. Najveća proizvodnja i povećanje površina su vezani za srednju Evropu, dok područja na jugu sve više zavise od navodnjavanja.

Globalna proizvodnja do 400 miliona tona

Uslovi 2023. nisu bili idealni, ali je ubrana treća najveća žetva soje do sada. Ovakve rezultate je omogućila druga najveća obrađena površina. U Evropskoj uniji se potroši oko 16 miliona tona, a od ukupne količine uvozi se 85 odsto i to za ishranu životinja. Članice proizvode ovu ratarsku kulturu na samo 1,7 odsto obradivih površina, a interesovanje raste.

USDA procenjuje da će njena globalna proizvodnja u 2023. dosegnuti 400 miliona tona, a Evropska komisija je procenila ukupnu domaću godišnju potražnju za biljnim proteinima na 27 mil. t. Od toga je 93 odsto potrebno za stočnu hranu, a manje od jedan odsto za ljudsku ishranu.

Komisija je razvila strategiju za biljne proteine kako bi smanjila zavisnost Evrope od uvoza proteina iz inostranstva, od kojih većina dolazi iz Brazila, Argentine, SAD-a i, odnedavno, Ukrajine.

Inicijativa Dunav Soja

Nekoliko država članica, uključujući Francusku, Belgiju, Austriju, Mađarsku i Slovačku, uvelo je programe podrške usevima, s različitim rezultatima do sada.

Inicijativa Dunav Soja pokrenuta je 2012., a okupila je 11 država u Dunavskom regionu. Cilj je povećanje udela lokalno proizvedene soje, a standard sertifikacije "Europe Soya" uveden je 2016. godine. Najveći izazovi za proširenje uzgoja će da budu toplotni talasi i suša. Italija će i dalje biti najvažniji proizvođač u EU, a slede je Francuska, Rumunija i Austrija. Povećanje površine pod ovom grahoricom podstaknuto je kombinacijom faktora, uključujući: visoke otkupne cene uvezene, sve veću potražnju za domaćom - bez GMO i visoke cene đubriva.

Cena na čikaškoj berzi:

Tržište i potražnja za stočnom hranom

SAD, Brazil, Ukrajina i Kanada su najvažniji dobavljači soje za EU, a Španija, Holandija, Nemačka i Italija su najveći izvoznici. Ove četiri zemlje su takođe glavni prerađivači, a izuzev Italije, sami je proizvode malo.

Tržište soje pokreće potražnja za stočnom hranom, a većina članica iz godine u godinu izveštava o smanjenju broja stoke te uvoza soje i sojine sačme. Broj stočarskih farmi u Evropi sa životinjama pao je za 40 odsto u roku od 10 godina, izjavio je evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski.

Populacija stoke EU je nedavno doživela razne krize, uključujući krizu u sektoru svinja, sa rastućim troškovima i padom cena, ali i dramatičnim izbijanjem ptičjeg gripa. Broj stoke u Evropi opada, a klimatske promene utiču na proizvodnju stočne hrane što može da otvori nove mogućnosti za soju i sojine proizvode.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Soja Proizvodnja soje Inicijativa Dunav Soja Uvoz soje Tržište soje Europe Soya Evropska soja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.