Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Väderstad
  • 02.08.2019. 16:00

Väderstad: Izložba inovativnih rešenja za obradu zemljišta

Izložba palete mašina kompanije Väderstad održana je na poljoprivrednom dobru, nedaleko od Senteša, blizu Segedina, u Mađarskoj. Predstavnik Väderstada za Srbiju Tamaš Rak, govorio je o konceptu brenda, kao i mašinama za setvu.

Foto: Ivana Živanić
  • 945
  • 132
  • 0

Izložba palete mašina kompanije Väderstad održana je na poljoprivrednom dobru, nedaleko od Senteša, blizu Segedina, u Mađarskoj. Predstavnik kompanije za Srbiju, Tamaš Rak, govorio je o konceptu ovog brenda, kao i o mašinama za setvu.

"Prikazan je jedan dobar deo palete mašina - od kratke tanjirače, velike tanjirače, lakih i teških kultivatora. Sve mašine prikazane su u radu. Pri tom, u proteklom periodu ni vremenski uslovi nisu bili idealni jer na primer, u poslednjih deset dana palo je preko 80 litara kiše, ali ipak prezentacija mašina u radu uspešno je prikazana", rekao je Rak.

TopDown 300 - višenamenski kultivator, visokog intenziteta

Brend Väderstad prisutan je na našem tržištu već nekih desetak godina. Prepoznatljiv je po tome što podržava sistem redukovane obrade zemljišta ili konzervacijski sistem obrade. U svojoj bogatoj ponudi, ima više modela, a do sada se dosta dobro pokazao TopDown 300-900, kao kombinovano oruđe. Reč je o višenamenskom kultivatoru, visokog intenziteta. U svom radu, kultivator obavlja i plitku i duboku kultivaciju, u jednom prolazu.

Prilagođavanjem rezultata različitim uslovima na terenu, TopDown 300 - 900, vrlo je svestran, sa neuporedivim performansama. Smanjuje propuste u radu ukoliko se jave, čuva vlažnost zemljišta i povećava kapacitet. 

Mašine koje podržavaju koncept brenda 

Koncept rada kompanije bazira se na tome da se plug izbaci iz upotrebe agrotehnike jer, kako u Väderstad-u smatraju, potrebno je održavati fizičku konstituciju i biloški sastav zemljišta u optimalnom stanju. Iz tog razloga, konstruisali su ove mašine koje to podržavaju.

Koncept rada kompanije bazira se na tome da se plug izbaci iz upotrebe agrotehnike

Osobine zemljišta najbolje će se očuvati ako prilikom obrade, nema upotrebe pluga. Ovim načinom obrade povećava se i nivo humusa u zemlji. "Zanimljivo je da smo primetili i da se broj glista povećao na njivama nakon ovakve obrade", kažu iz ove kompanije.

"Ranije je nivo humusa bio oko pet procenata, a danas smo spali na tri procenta, baš iz razloga što se agrotehnika primenjuje tako kako se primenjuje. Takođe, gubi se i upotreba organskog đubriva, odnosno, stajnjaka", objašnjava Živko Karać, iz ove komapanije. 

Sa većim brojem prohoda ovih mašina, dobija se i na uštedi đubriva, ali i na kvalitetu zemljišta.

Odlični rezultati u svim uslovima

Gruberi obrade zemljište do 35 centimetara dubine, onda nakon njih ide kombinovana mašina, kao što je TopDown, postoji i varijanta da se dodaju radni organi na mašinu, tačnije na svaki treći radni organ, dodaju se drugačiji radni noževi. Njihova uloga je da rade neku vrstu podrivanja ili razbijanja plužnog đona, do 45 centimetara dubine.

I na kraju, predstavljene su i sejalice koje rade po principu nadpritiska, jedinstvene su na tržištu to je nešto što je ovaj brend patentirao. Postižu impresivne rezultate u svim uslovima, od kada se prave širokoredne sejalice, prave se sa ovim sistemom. Sejalice pri velikim brzinama mogu da postignu visoku preciznost setve, što ih odvaja na tržištu od ostalih.

Brzine su vrlo interesantne, pri većim brzinama veći su i učinci. Prelaze i do 20 kilometara na sat, iako ova brzina nije uvek moguća i realna na parceli, ali okvirno može da bude od 10 do 18 kilometara. Preciznost sejalice nezavisna je od brzine.

Rapid: Vodeći sistem raonika

Rapid je sejalica koja vrši pripremu, ravnavanje, bušenje i ponovnu konsolidaciju semena u jednom prolazu. Nudi pouzdan rezultat setve pri velikoj radnoj brzini. Jednostavnost u konstrukciji, uparena sa visokim kvalitetom mašine obezbeđuje dug radni vek i niske troškove rada. Direktno bušenje, smanjena obrada ili konvencionalna obrada zemljišta - brzo stvara savršene rezultate setve u svim uslovima.

Ispod teksta pogledajte foto galeriju sa događaja!

Koliko uslovi dozvoljavaju, može da se računa da će se postići jednak kvalitet kao i kada bi se sporije sejalo. Od visokokvalitenih materijala izrađena je čitava mašina, sve je na elektropogon, koji je nezavisan. Šta se dobija sada sa ovim?

Mogućnost kontrolisane setve

U odnosu na mehanički pogon na primer, svaki organ ima svoj pogon, može samo jedan red da seje. Dobija se mogućnost varijabilne setve, mogućnost varijabilnog doziranja mikro granula đubriva, sekcijska kontrola setve, isključuje sekciju.

"Znači ako je povezana sa navigacionim sistemom, koji je na primer snimio prethodnu parcelu. Može i tog momenta sistem da snima, sejalica registruje gde je posejala i tu gde je posejano, ako se prelazi preko zadate norme, sama isključuje svoje redove", kaže Karać. 

Na sve mašine iz ove ponude postoji garancija i ona počinje od onog momenta kada se mašina pusti u rad

Zavisi i ako se ulazi na parcelu pod uglom, ako se uđe pod određenim uglom, ona se sama gasi, ako se ide pravo, ona će sve redom sejati. 

Na sve mašine iz ove ponude postoji garancija postoji i ona počinje od onog momenta kada se mašina pusti u rad. Traje dve godine i sve sejalice iz palete, sigurno su zasejale oko četiri do pet hiljada hektara. U radu mogu da se pokvare neki sitni delovi, kao što su točkići na primer. Garancija na ove delove ne ide jer oni idu u zemljište, to je potrošni materijal.

O brendu Väderstad

Väderstad je porodična kompanija iz Švedske koja radi od 1962. godine. Na teritoriji Srbije započela je samostalnu prodaju od 2017. godine. Primarno bave se proizvodnjom priključnih mašina od kojih su mnoge inovacije u svetu mehanizacije.

Za više informacija o svim modelima priključnih mašina, obratite se Väderstad prodajno-stručnom timu na jedan od niže navedenih kontakata!


Foto prilog


Tagovi

Vaderstad Obrada zemljišta Tamaš Rak Rapid TopDown Kultivator Sejalica Živko Karać


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.


Partner

Väderstad d.o.o

Bikovački put 11a, 24000 Subotica, Srbija
e-mail: tamas.rakk@vaderstad.com web: https://www.vaderstad.com/rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]