Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • VÄDERSTAD
  • 29.03.2019. 10:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Krajišnik

Väderstad Tempo T6 sejalica - najbrža i najpreciznija u klasi

Dejan Babić iz Krajišnika, kod opštine Sečanj, prošle godine kupio je šestorednu sejalicu Tempo T6 kompanije Väderstad. Na našem tržištu ne postoji preciznija i brža mašina, tvrdi on i dodaje da vredi svaki uloženi dinar.

Foto: Dejan Babić
  • 3.413
  • 272
  • 0

Dejan Babić poljoprivredom je počeo da se bavi 2005. godine, a tri godine kasnije registrovao je porodično poljoprivredno gazdinstvo i od tada je aktivan u oblasti ratarstva. U posao je nedavno uključio i sedamnaestogodišnjeg sina i sa njim zajednički obrađuje 200 hektara zemlje - što svoje, što pod zakupom. Osim toga, bavi se i uslužnom obradom zemlje.

"Odlučio sam se za sejalicu Tempo T6 zato što mi je prethodne godine čovek sa takvom mašinom radio setvu šećerne repe. Tada sam se prvi put upoznao sa ovom Väderstadovom sejalicom i njenim karakteristikama. Uvideo sam da precizno seje na velikim brzinama i zato sam je kupio", iskren je Babić.

Tempo T6 ima tri puta veći učinak

Koristio je, kaže, sejalice različitih proizvođača. Iskustva nisu bila loša, ali je učinak bio tri puta manji nego sa Tempom T6, objašnjava Babić i dodaje da je to prva mašina kompanije Väderstad koju je do sada koristio. Iako je reč o najjeftinijoj mašini u Väderstadovom portfoliju, vredi svaki uloženi dinar a gazdinstvu koje ga poseduje daje višestruku korist.

"Nijednu sejalicu koju sam do sada koristio nije odlikovala takva preciznost koju poseduje Väderstadov Tempo T6. To je jedina sejalica koja ima nadpritisak, za razliku od ostalih koje rade na vakuum i duplo je brža od njih. Koristim je za setvu šećerne repe, suncokreta, kukuruza, soje. Veoma sam zadovoljan", priznaje naš sagovornik.

Tempo T 6 - jedina sejalica koja ima nadpritisak za razliku od ostalih koje rade na vakuum

Njena radna brzina je od 12 do 18 kilometara na sat, a Babić je koristi na traktoru jačine 125 konja, i to je, kaže on, minimum zahteva koji je zadovoljava.

"Dopada mi se što ima komjutersku kontrolu svakog zrna. Bukvalno broji svako zrno koje je posejano. Primera radi, kada joj se zada 125.000 biljaka po hektaru ona svako zrno izbroji i ubaci ga u zemlju tako da ostvari veoma dobar kontakt sa zemljištem, što dovodi do toga da brzo proklija. Ubacuje ih na istu dubinu, razmak je precizan. Recimo, ako joj zadam da razmak između zrna bude 16 ili 18 centimetara razlika neće biti veća od pet milimetara. Kod ove sejalice ne postoji da nije izbacila seme ili da je izbacila dva zrna", kaže Dejan Babić i dodaje da njegova sejalica ima rezervoar za mikrogranulisana đubriva ili za insekticid, kao i da nema opciju da baca neka osnovna i mineralna đubriva.

Preciznost za veći prinos od 5 -10 odsto

Rezervoar za seme je kapaciteta 70 litara. U zavisnosti od toga šta se seje, kaže naš sagovornik, sa jednim sipanjem može na 12 do 13 hektara da poseje kukuruz. Prošle godine po hektaru je imao oko 12 tona kukuruza, šećerne repe oko 55 tona, a suncokreta oko 3,5 tone po jednom hektaru.

Sve je automatizovano - uloga vozača minimalna

Babić kaže da nije uočio negativne strane ove sejalice, kao prednost navodi to što kada radi dosejavanje nema potrebe da zaustavi rad, već mašina sama sve kontroliše zahvaljujući navigaciji.

"Uzeo sam je sa najboljom opremom. Ima punu kontrolu sekcije, svakog zrna. U traktoru imam autopilot, a imam i ISOBUS. Svaki red kada se poseju uzglavnice mašina se sama pali i gasi, nema preklapanja. Mnogo je velika ušteda semena, vremena, svega. Ako treba negde da dosejem dva ili tri reda, a posejao sam šest, nemam potrebu da gasim izlazim napolje i isključujem baterije. Normalno sejem, a mašina seje samo ta tri reda koja nije posejala ova tri sama isključi jer je kontroliše navigacija. Ranije sam morao paziti gde sam počeo setvu da je tu i završim. Sada to mašina sama odrađuje. Vozač je tu da sejalicu digne i spusti, ništa drugo“, zadovoljno veli naš domaćin i zaključuje da se isplati ići u korak sa vremenom.

Za više informacija o ovom i ostalim modelima obratite se prodajno-stručnom timu kompanije Väderstad na jedan od dole navedenih kontakata.


Tagovi

Väderstad Sejalica Tempo T6 Dejan Babić Krajišnik Setva Setva šećerne repe


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

Väderstad d.o.o

Bikovački put 11a, 24000 Subotica, Srbija
e-mail: tamas.rakk@vaderstad.com web: https://www.vaderstad.com/rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]