Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • VÄDERSTAD
  • 01.11.2018. 08:00

Väderstad za pouzdaniju i efikasniju proizvodnju

Iako su uglavnom koristili mehanizaciju sa zapada, u porodičnoj firmi "Agro-land" d.o.o iz Bečeja kažu da su svoje poverenje odlučili da daju švedskoj kompaniji Väderstad. Zbog toga se, kažu, nisu se pokajali. Naprotiv.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 778
  • 72
  • 0

Roland Sabolčki vlasnik porodične firme "Agro-land" d.o.o iz Bečeja, koja obrađuje od 500 do 700 hektara svoje zemlje i još oko 1.500 hektara uslužno, godinama unazad tragao je za pouzdanom i efikasnom mehanizacijom kojom će unaprediti poslovanje.

Firma koja se još od 1997. godine bavi servisiranjem i popravkom poljoprivredne mehanizacije, imala je priliku da se upozna sa raznovrsnim mašinama i proizvođačima. Iako su uglavnom koristili mehanizaciju sa zapada, svoje poverenje odlučili su da daju švedskoj kompaniji Väderstad i, kažu, nisu se pokajali.

Kratka tanjirača CARRIER 650

"Väderstadovu mehanizaciju sam pre pet godina kupio u Mađarskoj. Naša porodična firma tamo obrađuje više od 5.000 hektara i već 10 godina koristimo njihove mašine. Najviše koristimo žitnu sejalicu RAPID 400. Sa njom sejemo soju, ječam i uljanu repicu. To je, po mom mišljenju najbolja mašina. Imamo i TEMPO sa njim na 70 centimetara sejemo kukuruz i suncokret, potom TOPDOWN podrivač, kratku tanjiraču CARRIER 650 i posedujemo težak valjak ROLLEX 620. Ove mašine ne mogu se uporediti ni sa jednom, ni kada je reč o ceni, ni kada je reč o kvalitetu. Apsolutno su najskuplje na tržištu, ali vek trajanja tih mašina je najmanje dupli u odnosu na druge", iskren je Sabolčki.

RAPID 400 favorit među mehanizacijom

On dodaje da njegova porodična firma u Bečeju obrađuje između 500 i 600 hektara teške ritske zemlje. Iz njegovog iskustva se pokazalo da takve uslove jedino može izdržati samo Väderstadova mašina.

"Najbolja Väderstadova mašina je žitna sejalica RAPID 400, čiji je radni zahvat 4 metara. Uzeli smo je pre pet godina i s njom smo posejali oko 12.500 hektara i tek sada kreću sitne popravke u vidu zamene ležajeva. U proseku za 24 sata možemo posejati 70 hektara, ali dešavalo se da posejemo i do 100 hektara kada radimo 18-20 kilometara na sat, naravno kada je zemlja takva da za to postoji mogućnost. Za tu mašinu bi trebao traktor jačine oko 180-200 konjskih snaga. Mi vučemo sa traktorom od 300-360 konja jer u poslednjih deset godina koristimo RTK za preciznu setvu a ustanovili smo da je s tim traktorom potrošnja goriva najmanja", objašnjava naš sagovornik.

Väderstadova mehanizacija kupljena pre pet godina u Mađarskoj.

Da se svaki uloženi dinar u ovu mašinu isplati potkrepljuje činjenica da 99 odsto posejane pšenice niče istog dana. Svako zrno je na istoj dubini, bez obzira na to da li je zemlja mekana ili tvrda.  

"Rezervoar za seme je odličan. Kapacitet je 4.000 litara. Što se tiče pšenice u proseku može da poseje otprilike 15 hektara. Ako na primer sejemo soju, kada napunimo rezervoar RAPIDa možemo posejati oko 30 hektara", kaže Roland i dodaje da iz godine u godinu povećavaju broj usluga koje realizuju sa ovom Väderstadovom mašinom.

Kada je reč o osmorednoj TEMPO sejalici za kukuruz, soju, suncokret, šećernu repu i druge ratarske kulture, naš sagovornik naročito ističe prednost što ona u isto vreme može da baca veštačko đubrivo i, na primer, ispod semena može da baci ili starter đubrivo ili insekticid. Ovo je naročito dragoceno kod direktne setve, gde se ne radi priprema zemljišta.

Väderstad pouzdan i isplativ

O rezervnim delovima za švedske mašine Sabolčki nije mogao ništa da nam kaže, jer ih, tvrdi do sada nije popravljao. To, nažalost, nije slučaj sa mehanizacijom drugih zapadnih proizvođača koju je nedavno kupio, a koja se, kako kaže, često kvari.

"Planiram da na proleće od Väderstada kupim NZ AGRESSIVE setvospremač. Eto koliko sam zadovoljan kvalitetom. Kada se sve stavi na papir ipak ispada da su njihove mašine najjeftinije jer nema popravki", ističe Roland Sabolčki.

Za više informacija o svim modelima kompanije Väderstad možete kontaktirati prodajno-stručni tim na jedan od niže navedenih kontakata!


Tagovi

Väderstad Agro-land Tempo sejalica Rapid 400 Mehanizacija NZ agressive Obrada zemljišta


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

Väderstad d.o.o

Bikovački put 11a, 24000 Subotica, Srbija
e-mail: tamas.rakk@vaderstad.com web: https://www.vaderstad.com/rs/