Ako je obrada izvršena čizel plugom dovoljno je jednom preći setvospremačem, ako je klasična obrada u suvim jesenima, kada je suvo zemljište, predsetvena priprema se izvodi paker valjcima, da bi se rasitnile buse, sabilo zemljište.
Predsetvenom pripremom treba obezbediti rastresit površinski sloj koji će prekriti seme i optimalno zbijenu posteljicu na koju će seme biti položeno, navodi stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe Šabac Jovan Sušić.
Rastresiti sloj smanjuje otpor klici pri nicanju, a donji obezbeđuje dobar kontakt između semena i zemljišnih čestica. Kasnije taj sloj treba da obezbedi pravilno ukorenjavanje biljke. Ako nemamo pravilno obezbeđena ova dva sloja otpor klici pri klijanju može biti veliki, kontakt korena i zemljišnih čestica, u slučaju suše. Ako je optimalno zbijen sloj vlaga se duže zadržava i ova vlaga će trajati pet do sedam dana, pa će biljka pri prvoj kiši nastaviti razvoj.
Kako smo ranije pisali, biljka putem korenovog sistema, osim što uzima hraniva otopljena u vodi, diše, dakle uzima kisieonik. Zato je izuzetno važno zemljište pripremiti tako da se suvišna voda brzo ocedi iz zone korena nakon padavina, a u sitnim porama zadrži kapilarna voda koja treba uvek da bude na raspolaganju biljci, te da prozračnost tla omogući disanje biljci.
Priprema se izvodi različitim oruđima, u zavisnosti od obrade: ako je obrada izvršena čizel plugom dovoljno je jednom preći setvospremačem, ako je klasična obrada u suvim jesenima, kada je suvo zemljište, predsetvena priprema se izvodi paker valjcima, da bi se rasitnile buse, sabilo zemljište. Kasnije se prolazi setvospremačem dva puta, ističe Sušić.
U vlažnom jesenjem periodu kada se primenjuje klasična obrada plugom, predsetvena priprema se izvodi lakom tanjiračom ili lakim paker valjkom, a predsetvena obrada setvospremačima, rotacionom drljačom. Broj prohoda zavisi od kvaliteta osnovne obrade. U zavisnosti od tipa zemljišta predsetvenu pripremu treba obaviti tri do sedam dana pred setvu. U tom periodu dolazi do sleganja setvenog sloja.
Predsetvena pripremana utiče na kvalitet i brzinu setve - ujednačena dubina setve, klijanje i nicanje je ujednačeno, postižemo željeni sklop biljaka, a sve to utiče na prinos i kvalitet zrna, zaključuje šabački stručnjak.
Izvori
Tagovi
Autorka