Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 03.08.2015. 13:30

Velika očekivanja od ovosezonskog roda ječma!

Dok se u SAD-u očekuje odlična godina za kukuruz, Evropska unija muku muči sa prognozama prinosa te žitarice koja je pretrpela znatan toplotni šok u najvažnijoj fazi razvoja. Prolećni ječam je u nekim delovima EU pogođen sušom, ali od njega se i dalje mnogo očekuje.

Foto: depositphotos.com,
  • 103
  • 7
  • 0

Poboljšane vremenske prilike u Sjedinjenim Američkim Državama snizile su vrednosti unapred ugovorenih cena kukuruza i pšenice. Dok se u SAD-u očekuje odlična godina za kukuruz, Evropska unija muku muči sa prognozama prinosa te žitarice koja je pretrpela znatan toplotni šok u najvažnijoj fazi razvoja.

Prolećni ječam je u nekim delovima EU pogođen sušom, ali od njega se i dalje mnogo očekuje, a prognoze su mu vrlo optimistične. Glavni faktor na tržištu je i dalje jak dolar, koji je doveo i pariske unapred ugovorene cene žitarica na nizak nivo.

Američki kukuruz u idealnim uslovima

Poboljšani vremenski uslovi širom američkog kukuruznog pojasa doveli su do lošeg tržišnog stanja za unapred ugovorene cene američkog kukuruza i pšenice. U Evropi preostaje pitanje potencijala proizvodnje kukuruza koji je posledica ne tako idealnih vremenskih uslova.

U nedavnom izveštaju, Evropska komisija je smanjila prognoze proseka roda kukuruza, u sezoni 2015/16, sa 7,22 t/ha, koliko je bilo u junu, na 6,71 t/ha.

Od EU ječma se očekuje mnogo

Rani rezultati roda evropskog ozimog i prolećnog ječma počeli su da stižu. Oni su bolji od očekivanog, pa su prognoze mnogo optimističnije za ječam od koga se dosta očekuje.

Međutim, veoma vruće i suvo vreme tokom juna i jula pokazalo se izuzetno stresnim za neke useve prolećnog ječma širom Španije, Češke, Nemačke, i donekle Francuske. U Velikoj Britaniji, kiša koja je zahvatila useve usporila je nastavak žetve ozimog ječma.

Jak dolar smanjuje vrednost unapred ugovorenih cena

Unapred ugovorene cene uljarica na pariskoj berzi otvorene su rano jutros na prilično niskom nivou, a do pada je došlo u vrlo kratkom vremenskom roku. Tokom proteklog perioda one su bile relativno stabilne. Roba na tržištu ostaje u lošim uslovima. U nemilosti su energija, metali, kao i žitarice i uljarice. Glavni faktor je jak dolar, ali dugoročna zabrinutost u vezi sa kineskim rastom je takođe važan deo jednačine.

Sve to otežava procenu: da li specifične robe reaguju na sopstvene zalihe, ponudu i tražnju ili na širi ciklus robnih razmena?

Foto: depositphotos.com, @


Tagovi

Cena kukuruza Cena pšenice Evropska unija Proizvodnja kukuruza Stanje na tržištu Cena uljarica


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."