Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan voda
  • 22.03.2023. 07:30

Vlažnost zemljišta i količina vode u rekama već su zabrinjavajući

I dok obeležavamo Svetski dan voda, prognoze za ovu godinu nisu dobre. Suša je već zahvatila delove Evrope.

Foto: Maja Celing Celić
  • 131
  • 7
  • 0

Svetski dan voda obeležavamo 22. marta već punih 30 godina, od 1993. Često je uzimamo zdravo za gotovo, ali širom sveta postoje ljudi koji nemaju pristup čistoj, bezbednoj i pijaćoj vodi.

Sve je više razvijenih država gde zbog suše uzrokovane klimatskim promenama dolazi do nestašice ovog resursa. Prvi znakovi već su zahvatili Francusku, Španiju i severnu Italiju, objavio je Zajednički istraživački centar Evropske komisije (JRC) u Izveštaju o suši u Evropi.

Situacija je zabrinjavajuća

Kako je saopštio JRC, zbog izuzetno suve i tope zime većina južne i zapadne Evrope pogođena je anomalijama kada je reč o vlažnosti zemljišta i količini vode u rekama. JRC dodaje da situacija izativa zabrinutost za snabdevanje vodom, poljoprivredu i proizvodnju energije.

U delovima Evrope već je suša

"Vodeni ekvivalent snega u Alpima daleko je ispod istorijskog proseka i uzrokovaće ozbiljno smanjenje količine vode od topljenja snega koja se sliva u rečne tokove u perialpskom području tokom proleća i ranog leta 2023. godine", stoji u Izveštaju. 

Za sada su ozimi usevi u Mađarskoj, Austriji, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj i Kipru u dobrom stanju, ali nivo vlage u zemljištu je niska pa je potrebno više kiše kako bi se zadovoljile potrebe useva. U regiji Magreb dugotrajna suša već je izazvala značajan negativan uticaj na useve. U Turskoj je suvo samo u zapadnim regijama dok je u drugim delovima zemlje sušu ublažila obilna kiša.  


Dokumenti


Tagovi

Suša Suša u 2023. Količina vode Ozimi usevi Padavine Svetski dan voda


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.