Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meligathes areneus
  • 05.04.2020. 10:00

Vreme je da se zaštiti uljana repica od sjajnika

Preporuka za poljoprivrednike je da vizuelnom metodom prate brojnost jedinki na parceli, kao i predviđene temperature za predstojeći period. U skladu sa tim i savetima struke, treba planirati tretiranje.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 121
  • 14
  • 0

Intervali toplog i sunčanog vremena tokom prethodnih nekoliko dana uticali su na pojavu štetočine uljane repice - repičinog sjajnika. Iz tog razloga, u PSSRS savetuju poljoprivredne proizvođače da u najtoplijem delu dana pregledaju ovaj ratarski usev kako bi pravovremeno uočili prisustvo odraslih jedinki. 

Repičin sjajnik (Meligathes areneus) prezimljava u zemlji. Kada se temperature povećaju do 8ºC, štetočina izlazi iz svojih zaklona. Masovnije javljanje je pri temperaturama od 15 ºC. Najveće štete pričinjavaju na otvorenim cvetnim pupoljcima, kojima se sjajnik i hrani. Čim se cvetovi otvore, odrasli insekti hrane se polenom i ne prave dalje štete na usevu. 

Preparati bolje deluju u kombinaciji sa okvašivačem

Kada je pravo vreme da se zaštite biljke, poljoprivredni proizvođači najčešće utvrđuju vizuelnom procenom stanja useva, kao i na osnovu faze razvoja u kojoj se repica nalazi. Ako se pronađe do jedan repičin sjajnik po jednoj cvasti (0,8 - 1) u fazi početka obrazovanja pupoljaka na krajnjim cvastima ili 1 -1,5 sjajnik u fazi neizdiferenciranih pupoljaka i zbijenih u cvasti, vreme je za delovanje.

Preporuke za setvu uljane repice

Od hemijskih preparata preporučuju se neki od insketicida na bazi cipermetrina, hlorpirifosa, alfa cipermetrina i zeta - cipermetrina. Efikasnost insekticida je veća ako se primenjuju u kombinaciji sa nekim od okvašivača.

Pratiti prisustvo jedinki i prognozirane temperature

Kada procveta više od polovine ove ratarske biljke, onda po mišljenju stručnjaka, tretiranje nije ni opravdano. Za vreme cvetanja, zabranjena je upotreba hemijskih preparata. Proizvođačima bi se moglo savetovati da prate prisustvo štetočina na parceli, ali i prognozirane temperature za predstojeći period. Kada raspolažu potrebnim informacijama, trebalo bi da obave tretman u najtoplijem delu dana, sa nekim od insekticida sa navedenom aktivnom materijom. 

U poslednjih par sezona, repičin sjajnik razvio je otpornost prema nekim hemijskim sredstvima, iz grupe piretroida. Neki od njih su: Karate Zeon, Fastac, Decis. Ipak, treba imati na umu da oni svoj maskimalni potencijal ispoljavaju na nižim temperaturama. Iz tog razloga ipak je najbolje da se poljoprivrednici posavetuju sa stručnjacima oko izbora i odgovarajuće primene određenog insekticida.


Tagovi

Uzgoj uljane repice Nega uljane repice Štetočine uljane repice Repičin sjajnik Faza cvetanja Cvetni pupoljci Vizuelna procena Hemijski preparati Okvašivači Piretroidi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.