Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fond za pomoć poljoprivredi
  • 30.12.2015. 12:00

Za agrar 20 miliona dinara!

U veoma teškim vremenima za poljoprivredu 20 miliona dinara iz budžeta opštine Inđija biće usmereno za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, ali i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

  • 133
  • 11
  • 0

Početkom sledeće godine u opštini Inđija biće osnovan Fond za razvoj poljoprivrede, poručeno je na poslednjoj sednici Opštinskog veća. Poljoprivrednici sa područja te sremske opštine dobiće značajnu podršku i pomoć, a reč je o sredstvima u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara.

"Ova sredstva biće usmerena direktno ka malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima, što će u vreme kada je ukupna poljoprivreda u veoma teškoj situaciji, paorima dobro doći", kaže Nemanja Čorka direktor Agencije za ruralni razvoj u opštini Inđija. "Na poslednjoj sednici Opštinskog veća doneta je Odluka o otvaranju budžetskog fonda za poljoprivredu u opštini Inđija. Program podrške za sprovođenje je dokument koji prati ovu odluku i tim programom će na najbolji način biti definisane mere koje će biti finansirane po konkursima u sledećoj godini '', kaže Čorka i dodaje da je izrada tog programa pri kraju i da će on uskoro biti poslat ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine na uvid i davanje saglasnosti.

"Kada se ova procedura završi biće poznate mere koje će biti usmerene pre svega na stočarstvo, a potom i na povrtarstvo, voćarstvo ali i na ratarsku proizvodnju. Agencija za ruralni razvoj će sprovoditi konkurse u saradnji sa Opštinskom upravom, odnosno Odeljenjem za finansije i budžet", objasnio je Čorka.

Cilj je mlade zadržati na selu i pomoći im da unaprede poljoprivredu

Petar Filipović
Petar Filipović

Petar Filipović, predsednik Opštine Inđija smatra da je odluka o osnivanju Fonda za pomoć poljoprivredi jedna od najznačajnijih za sledeću godinu. "U vreme kada se sa viših nivoa vlasti ukidaju subvencije i davanja u poljoprivredu, osnivanje ovog Fonda je važna stvar. Omogućićemo našim poljoprivrednicima da unaprede svoju proizvodnju kroz nabavku nove mehanizacije, opreme i repromaterijala potrebnog za proizvodnju", kaže Filipović i dodaje: "pored toga, i u sledećoj godini biće nastavljeno sa ulaganjima u seoske mesne zajednice, podjednako kao i u gradu. Naš cilj je da mlade zadržimo na selu i da im pomognemo da što brže unaprede poljoprivredu od koje živi najveći broj naših građana".

Iz pokrajine 40 milona dinara ove godine

Poljoprivrednicima iz opštine Inđija ove godine iz pokrajinskih institucija opredeljeno je blizu 40 miliona dinara po raznim konkursnim linijama. Najveće interesovanje je bilo za nabavku protivgradnih mreža i na osnovu tog konkursa odobreno je oko 25 miliona dinara za inđijske poljoprivrednike. "Što se sredstava iz republičkih institucija i Uprave za agrarna plaćanja tiče, rezultati još uvek nisu gotovi", poručuje Čorka.


Tagovi

Fond za pomoć poljoprivredi Poljoprivreda Inđija Nabavka mehanizacije Agencija za ruralni razvoj Petar Filipović Nemanja Čorka


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".