Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO grupe zrenja
  • 29.07.2017. 12:30

Zašto sejemo kasne hibride kukuruza?

Mađari su katastrofalne 2012. imali manji podbačaj u proizvodnji kukuruza od nas samo zato što na više od 70% površina seju kukuruz iz FAO grupe zrenja 300 i 400, za razliku od naših ratara koji daju prioritet FAO 500 i 600. Taj "scenario" se ponovio i ove godine.

Foto: Vedran Stapić, Đorđe Simović
  • 4.601
  • 348
  • 0

Manje-više svi ovu proizvodnu godinu upoređuju sa katastrofalnom 2012. Sada teško može nešto da se učini, ali se mogu izvući neke pouke.

Direktorica Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Dragana Latković, inače agrotehničar u proizvodnji kukuruza, smatra da su se proizvođači "malo uljuljkali", s obzirom na to da je prošla godina bila proizvodno dobra:

"Moramo da budemo svesni da živimo u semi-aridnom području i da ove ekstremne temperaturne pojave nisu ništa novo. Ovo govorim pošto ćemo u budućnosti morati da prilagodimo tehnologiju gajenja svih ratarskih kultura, pa tako i kukuruza".

Podseća da su te 2012. godine kod Mađara klimatski uslovi bili slični, ali da su štete bile daleko manje.

Latković: Ekstremne pojave nisu ništa novo

"Kada smo analizirali zašto je to tako, došli smo do zaključka da oni na više od 70 % površina imaju hibride iz FAO grupe zrenja 300 i 400. Kod tih hibrida ranije dolazi kritična faza metličenje i svilanje i oni time izbegavaju period ekstremnih temperature. Kod nas se i dalje većina proizvođača odlučuje da gaji hibride iz FAO grupe 500 i 600. Oni u normalnim godinama daju jako visoke prinose, ali u sušnim to nije slučaj", tvrdi Latkovićeva.

Visoka temperatura u fazi svilanja

Napominje da je kraj marta i početak aprila bio povoljan za setvu jarih useva. Krajem aprila je bilo puno padavina, praćenih niskim temperaturama. U maju smo imali i veće temperature od proseka, ali i veću količinu padavina od proseka. Krajem juna smo imali ekstremno visoke temperature, koje su se nastavile i u julu.

Prema njenim rečima, kukuruz iz FAO grupe zrenja 500 i 600 u najkritičnijoj fazi svilanja pogodile su izuzetno visoke temperature, pa nećemo imati dobro oplođene klipove. To je posebno vidljivo na parcelama koje su imale manju količinu zimske vlage i sa lošijim rasporedom mineralnog azota.

Razlika između hibrida FAO 300 i 400 i onih iz grupe 500 i 600

Naša sagovornica kaže da je dužina vegetacije kod hibrida FAO 300 i 400, 110 dana a kod hibrida iz grupe 500 i 600, 125-130 dana. Dakle, imaju dve nedelje prednosti u kritičnoj fazi za rast i razvoj. A u proizvodnji kukuruza nekad dva ili tri dana mogu da donesu ili odnesu prinos. Prema proceni stručnjaka, u regionima pogođenim sušom u junu i julu nedostajalo je 50 l/m2 da bi kukuruz koliko-toliko bezbednije prošao period visokih temperature praćenih odsustvom padavina.

Koliko je kukuruza uopšte posejano?

Kao i svake godine, površine pod kukuruzom se - samoprocenjuju. Potpuno neshvatljivo, u vremenu GPS-a, gde uz pomoć satelita možete da odredite šta se nalazi na svakom kvadratnom metru na planeti Zemlji. Tako u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu tvrde da je u Republici kukuruzom proletos posejano 1,022 miliona hektara, od čega u Vojvodini 577.000 hektara. To je, zvanično, za 1,2% manje nego lane. Sa druge strane, upućeniji u proizvodnju kukuruza na osnovu prodatih setvenih jedinica tvrde da u najboljem slučaju pod kukuruzom imamo 950 hiljada hektara.

Foto: Vedran Stapić, Đorđe Simović


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Dragana Latković Suša


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)