Pretraživanje tekstova
Alternativnim žitaricama se u zlatarskom kraju bavi više od 100 domaćinstava, na nekoliko stotina hektara. Nakon spelte, krenuće žetva heljde, koja sazreva u septembru.
Pomalo zaboravljena žitarica spelta ili krupnik žanje se u zlatarskom kraju. Iako vremenske prilike nisu išle na ruku poljoprivrednicima, ova žitarica se "izvukla".
Nekada se koristila kao stočna hrana, a nakon decenija, koliko je bila zapostavljena, ponovo se seje, uz savet stručnjaka.
"Spelta je po svojim karakteristikama daleko hranljivija od pšenice, a pozitivan trend je da se iz godine u godinu površine pod speltom povećavaju, kako u opštini Nova Varoš, tako i u susednim opštinama", kaže za RTS mr Milinko Šaponjić iz Poljoprivredne stručne službe Nova Varoš.
Alternativnim žitaricama bavi se u ovom kraju više od 100 domaćinstava, na nekoliko stotina hektara. Nakon spelte, krenuće žetva heljde, koja sazreva u septembru. Verovatno će zbog suše biti posledica. Ovo žito beleži za 50% veći prihod, a i cena zemljišta za zakup ili prodaju i gajenje ovih žita je sve viša.
"Spelta je bila zapostavljena, jer je teška za meljavu - mora prvo da se oljušti i da se melje. Tako se radi svuda u svetu, pa kada smo nabavili ljuštilicu za speltu, onda je ta proizvodnja postala prava", objašnjava proizvođač Jekoslav Purić.
Foto: Michael Wunderli / Flickr
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Spelta Heljda Alternativna žita Nova Varoš Zlatar Jekoslav Purić Milinko Šaponjić
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Da li ste pročitali tekst o tome kako da Vam slavski kolač uvek uspe?
Dinka Bogunović
pre 2 nedelje
Više čitajte ovde Više [+] https://www.agroklub.rs/prehrambena-industrija/priprema-slavskog-kolaca-zahteva-vreme-i-strpljenje-a-kako-da-ne-pukne-prilikom-pecenja/108500/ :)