Omiljena je letnja poslastica koju zbog ukusa i arome obožavaju kako deca tako i odrasli.
Šećerac je dobro poznata vrsta kukuruza namenjenog za ishranu ljudi i ima najveći sadržaj šećera. Bere se dok još nije sasvim dozreo, u mlečnoj fazi razvoja, kada je zrno nežno, sočno i slatko.
Omiljena je letnja poslastica koju zbog ukusa i arome obožavaju kako deca tako i odrasli. Smrznut šećerac koji jedemo tokom zimskih dana ne gubi svojstva dubokim zamrzavanjem, pa se može pripremati na isti način kao i svež ili konzerviran.
Proizvodnja šećerca postala je interesantna proizvođačima zbog potražnje na tržištu - mnogi ga nazivaju zlatnom letnjom poslasticom. Može da se uzgaja kao glavna kultura, ali i posle nekih ranih kultura, mladog krompira, ranih kupusnjača.
Može da se proizvodi iz rasada, a rasađuje se kao i druge povrtarske kulture, neko se odlučuje da mlade biljke pokriva agrilom ili tunelima kako bi pristigao ranije. Mnogi se ipak odlučuju za direktnu setvu kao u slučaju proizvodnje merkantilnog kukuruza.
Voli plodna, humusna i dosta vlažna zemljišta. Predsetvena priprema podrazumeva đubrenje stajnjakom u jesen, pre dubokog oranja ili unos mineralnog đubriva. Setva može da se obavlja ukoliko su optimalne temperature od polovine aprila, pa do kraja juna. Obavlja se u etapama: kukuruz posejan tokom aprila bere se u julu, a etapna setva svakih 15 dana omogućava kontinuirano sazrevanje roda, što olakšava berbu i produžava period prodaje.
Proizvođač tako uvek u ponudi ima sveže klipove za prodaju, a ljubitelji kuvanog kukuruza uživanje u njegovom mirisu i ukusu nekoliko meseci, čak do oktobra.
Proizvođač Strahinja Marinkov iz Kovilja na 60 jutara oranica bavi se ratarstvom i povrtarstvom, a već 15 godina proizvodi kukuruz šećerac. Iskustvo i znanje ima i zadovoljan je ovim poslom. Svake godine direktnom setvom u različitim rokovima zaseje 10 jutara. Gustina setve zavisi od hibrida, veličine zrna, vremena setve i kreće se od 24,5 do 28 cm.
"Nakon nicanja, najvažnija mera nege je zaštita od korova, a ponekad i preventivno uradim tretman protiv plamenca. Ukoliko nema dovoljno vlage u zemljištu mora da se navodnjava, naročito u periodu kad biljka izbacuje metlicu i kad krene da formira klip", kaže naš sagovornik.
Proizvođači oprez: napada kukuruzni plamenac. Kako ga suzbiti?
Kako dodaje, u zavisnosti od hibrida, od setve do berbe prođe od 70 do 90 dana.
Šećerac se, kako kaže, bere ručno, tokom ranih jutarnjih časova zbog velike vrućine i sparine u redovima.
"Obično angažujem sedam do 10 radnika i dnevno uberemo do 15.000 klipova. Utovaramo u prikolicu, vozimo kući i pakujemo u džakove ili kutije. Kupaca ima, tako da sve prodajem kod kuće."
Marinkov kaže da je tržište veliko i lako je robu prodati. Važno je da je kvalitetna. Trenutna cena jednog klipa na veće količine je 25 dinara i ta cena mu odgovara. Najveća stavka u proizvodnji je seme koje je skupo, jer stiže iz uvoza. Prednost je i to što se nakon berbe na njivi mogu posaditi druge kulture poput kupusa ili karfiola.
I ratar Dragan Majski iz Čuruga ovih dana bere šećerac, svake godine na manjim površinama zasnuje proizvodnju. Seje pneumatskom sejalicom, a koristi ploče za setvu suncokreta. I on potvrđuje priču kolege iz Kovilja: seme je skupo, ali većih ulaganja osim toga nema.
"Za lep i kvalitetan klip mu treba vode i potrebno je zalivanje ukoliko nema kiše", kaže naš sagovornik.
Ističe da redovno obilazi usev, kontroliše fazu razvoja, debljinu klipa, mekoću zrna i u kakvom je stanju svila. Na osnovu toga određuje i vreme berbe.
Stručnjaci napominju da tehnološka zrelost šećerca nastupa između 15 i 24 dana nakon oplodnje. Zrna su potpuno formirana, a među redovima nema nikakvog međuprostora, svila na klipovima je sasušena. Ljuštika je čvrsto pripijena uz klip, a na pritisak prstima iz zrna izlazi "mleko". Klipovi kukuruza šećerca za tržište obično se beru ručno zajedno sa ljuštikom ili se, po želji kupca, čiste od ljuštike i svile i otkidaju na bazi klipa.
Tagovi
Autorka