AgroKlub.rs

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Ratarstvo » Žuti zvezdan - gajenje i upotreba

Žuti zvezdan - gajenje i upotreba

Leguminoze

Žuti zvezdan - gajenje i upotreba

Datum: 11.01.2018. 18:30

Kategorija:

Ratarstvo

Žuti zvezdan nije zahtevna vrsta, pa može da se gaji na plitkim i dubokim, plodnim i siromašnim, suvim i vlažnim zemljištima.

Žuti zvezdan je višegodišnja leguminoza pogodna za različite načine gajenja: kao čist usev ili u smeši sa drugim travama. Može da se koristi za ispašu stoke ili da se suši i upotrebljava kao senaža. Životni vek te biljke je pet, sedam i više godina.

Voli nezakorovljeno zemljište

Prema rečima diplomiranog inženjera ratarstva i povrtarstva u PSS Loznica Milice Popadić, zbog sporog razvoja na početku vegetacije, žuti zvezdan u plodoredu dolazi nakon useva koji ostavljaju nezakorovljeno zemljište. Posle razoravanja zvezdana, kako napominje Popadićeva, trebalo bi sejati biljne vrste koje imaju plitak koren, zato što jer dublji slojevi zemljišta ostaju osušeni i osiromašeni hranivima. U godini setve ova leguminoza se sporo razvija.

Kosidba 2-4 puta

Ukoliko su uslovi za rast i razvoj te biljke povoljni, prve godine žuti zvezdan može da se kosi jedan do dva puta, dok u drugoj i ostalim godinama on može da se kosi dva do četiri puta. Treba reći da se u prva dva otkosa dobija oko 70% ukupnog prinosa i dodati da se za ispašu stoke tokom godine može se koristiti tri ili četiri puta.

Pogodan za ispašu stoke, jer ne izaziva nadutost

Cvet žutog zvezdana sadrži gorke materije. Stoka ga u vreme cvetanja nerado jede, pa je preporučljivo da se životinje na ispašu pušta pre njegovog cvetanja. Spremanjem sena gorčina se gubi, stoka ga rado jede, te se košenje obavlja dok je ova biljka u cvetu. Pri ishrani preživara sveža zelena masa ne izaziva nadutost kod preživara, tako da je žuti zvezdan pogodan i za pašnjačko iskorišćavanje. Sve krmne leguminoze, pa i zvezdani, sa starošću biljaka značajno gube hranljivost, s tim da je smanjenje kvaliteta znatno manje nego kod smeše trava. Ova osobina ih čini pogodnim za spremanje kvalitetnog sena.

Pogodan za sve tipove zemljišta - otporan na bolesti i štetočine

Kada je reč o zemljištu, Milica Popadić objašnjava da žuti zvezdan nije zahtevna vrsta, jer može da se gaji na plitkim i dubokim, plodnim i siromašnim, suvim i vlažnim zemljištima. Dobro podnosi kiselu, a tako i alkalnu, pH reakciju. Za razliku od ostalih mahunarki, žuti zvezdan najbolje podnosi kisela i zaslanjena zemljišta, kao i zemljišta siromašna fosforom. Ova biljka se takođe može gajiti na zemljištima zaraženim vilinom kosicom i nematodama zato što je paraziti ne napadaju, a vrlo retko žuti zvezdan napadaju biljne bolesti i štetočine poput glodara.

Otporan na ekstremne temperature, sušu u poplave

U pogledu agroekoloških uslova zahtevi zvezdana su skromni, pa u manje povoljnim uslovima on daje veći prinos i rentabilniju proizvodnju od lucerke i crvene deteline. Može se gajiti u ravničarskim i brdsko-planinskim krajevima. Izuzetno je otporan i na visoke i niske temperature. Odrasle biljke mogu da izdrže mrazeve do -25°C a mlade čak do -60°C. Kada je reč o vodi, zahtevi žutog zvezdana su umereni. On dobro podnosi sušu, dok 35-50 dana nakon plavljenja ova biljka može da nastavi normalan rast.

Uključiti leguminoze u intenzivnu proizvodnju stočne hrane

Na kraju treba reći i to da, ako se sagledaju sve karakteristike ove biljne vrste, postoje mnogi razlozi da se zvezdan i druge leguminoze, uključe u intenzivnu proizvodnju voluminozne stočne hrane. Njihovo gajenje je naročito preporučljivo na parcelama koje ne odgovaraju gajenju ostalih višegodišnjih manunarki.

Foto: naturgucker.de-enjoynature.net / Flickr

Broj pregleda članka: 334; Uspešnost članka: 69.7

Izvor: Poljoprivredna stručna služba Srbije

Tagovi: Uzgoj, Stočna hrana, Zemljište, Mahunarke, Voda, Stoka, Ispaša, Agroklub, Temperatura, Vlažnost, Leguminoze, Gajenje, Seno, Lucerka, Detelina, Koren, Cvet, Žuti zvezdan, Milica Popadić

Ključne reči članka: zuti, zvezdan, gajenje, i, upotreba, zvezdan, ispašu, otporan, proizvodnju, leguminoze, zvezdana, stoke, biljne, žuti zvezdan, ispašu stoke


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.