Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulov
  • 09.05.2023. 10:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Gde uvek bude dobar i kapitalni ulov ribe?

Bačkopalanačka opština se prostire na levoj obali Dunava koji sa svojim mnogobrojnim rukavcima, jezerima i barama obiluje različitim vrstama ribe. Sve su to odlične destinacije i mogućnosti za ribolov.

Foto: Depositphotos/AlexLipa
  • 501
  • 57
  • 0

Ribolov čoveku pruža zadovoljstvo, odmor i kako mnogi kažu stvara takmičarski duh. Kada se jednom sa štapom u rukama oseti adrenalin teško se prestaje odlaziti na reku. Mnogi će reći da je ovaj hobi ujedno i odmor i druženje pored vode, odnosno jedan veličanstven doživljaj u prirodi.

Za sve one koji žele da uživaju u prirodi i sportskom ribolovu Bačka Palanka koja se nalazi na levoj obali Dunava sa brojnim rukavcima, odliča je destinacija tokom cele godine.

Tikvara - najveći zimovnik bele ribe 

Kako su nam rekli u Turističkoj organizaciji Bačka Palanka o razvoju sportskog ribolova na Dunavu brinu se ribolovačka društva. Na svim vodama gde je predviđen sportski tip radi se sistematsko usmeravanje razvoja onih vrsta koje su posebno atraktivne za isti.

Jezero Tikvara, deo je parka prirode "Tikvara" koji se prostire na površini oko 508 hektara, predstavlja najveći zimovnik bele ribe na Dunavu, a ova voda je bogata i šaranom, krupnim primercima štuke, smuđem, somom i mnogim drugim vrstama.

Ivan Ris uhvatio kapitalnog soma (foto: M. Sinadinović)

Specijalni rezervat prirode Karađorđevo sa izuzetnim ribolovnim terenima proteže se od Mladenova gde mu početak čini Lovrenac, a čine ga dve odvojene celine, područje Mostonga i Bukinski rit. Na ovim terenima može se pecati karaš, smuđ, kečiga, deverika, šaran i pogotovo štuka, a pored toga može biti interesantan lov bucova i soma.

Lovrenac - najveće mrestilište štuke 

Kada se govori o "Bukinskom ritu" u Mladenovu mora se napomenuti da je Lovrenac prema važećim podacima zabeležen kao najveće mrestilište štuke u dunavskom slivu. Osim toga na ovom području lovi se i šaran, babuška, crvenperka, deverika i sve češće bucov. Najznačajnije mesto pored Lovrenca je i "Široka bara" gde ribolovci dolaze zbog krupnog šarana, babuške i crvenperke.

Dobrim ulovom pohvalio se i Nebojša Ivić

U Neštinu koji se nalazi na desnoj obali Dunava od rečnih Ada se izdvajaju Zeleni sprud i ostrvo čudnog imena Govneš. Ovaj deo Dunava predstavlja poznate terene za lov smuđa, soma i šarana, ribljih vrsta koje se najčeše nalaze u glavnom toku reke ali i u malim meandrima i rukavcima od kojih su najpoznatiji Neštinski i Susečki rukavac specifični kao bitna mrestilišta šarana. U Dunavu se na plovak uspešno lovi jaz i mrena, a u razlivima i manjim barama babuška i deverika.

Smuđ preko 10 i som od 70 kilograma

Miloš Sinadinović iz Bačke Palanke predsednik je Udruženja sportskih ribolovaca "Šaran" iz Bačke Palanke. Udrženje ima dugu tradiciju, trenutno broji oko 350 članova i 250 čamaca u marini na jezeru Tikvara. Svi su strastveni pecaroši ali i zaljubljenici u vodu i prirodu te često u saradnji sa JP sportsko rekreacioni centar "Tikvara" koje upravlja tim područjem organizuju akcije uređenja i čišćenja obale. Takođe pre korone organizovali su i ribolovačke školice.

"Na našem području ima različitih vrsta, te se možemo pohvaliti odličnim ulovima. Pre oko mesec dana na Dunavu Ivan Ris upecao je soma od oko 70 kilograma. Izuzetan poznavalac voda i ribljeg fonda Igor Zolnjan prošle godine ulovio je soma koji je težio više od 50 kilograma", rekao je Sinadinović objašnjavajući da je ovaj ribolovac svoj veliki trofej odmah vratio u njegovo prirodno stanište - vodu.

Sinadinović sa smuđem od preko 10 kg

Odličnim ulovom može se pohvaliti Nebojša Ivić, kao i Đorđe Malešević, a kako je dodao naš sagovornik, koji se ribolovom bavi 30 godina, osećaj na obali pored vode je fantastičan, a drag mu je ulov smuđa težeg od 10 kilograma.

"Radimo na tome da privučemo turiste, pecaroše iz drugih sredina", rekao nam je na kraju bačkobalanački zaljubljenik u ovaj sport, dodajući da je članstvo u njihovom Udruženju 500 dinara dok je za dobijanje dozvole potrebno podneti zahtev.


Tagovi

Pecanje Bačka Palanka Miloš Sinadinović Som Smuđ Šaran Kapitalci Zimovnik Tikvara Karađorđevo Bukinski rit Govneš


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)