Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvakultura
  • 07.10.2023. 15:00

Kako izgleda EU akvakultura? Vrednost proizvodnje dve ribe je veća od ostalih vrsta

Proizvodnja u EU prvenstveno je usmerena na vrste riba kao što su pastrmka, šaran, orada, brancin, tuna i losos te mekušci, uključujući dagnje, ostrige i školjke.

Foto: Depositphotos/tilpich.yandex.ru
  • 373
  • 25
  • 0

Prema podacima Evropske kancelarije za statistiku Eurostata procenjuje se da je u Evropskoj uniji u 2021. godini uzgajano 1,1 miliona tona vodenih organizama u vrednosti od 4,2 milijarde evra.

Španija najveći proizvođač

U ovoj proizvodnji prednjače četiri države koje su činile oko dve trećine, odnosno 68 odsto, celokupne proizvodnje. Španija je vodeća sa 25 odsto, a slede je Francuska sa 17, Italija i Grčka sa po 13 odsto.

Četiri zemlje prednjače u proizvodnji

Proizvodnja unutar EU bila je manja od one u Norveškoj, gde je proizvedeno 1,6 miliona tona vodenih organizama, od kojih je većina bio losos.

Proizvodnja u EU prvenstveno je usmerena na vrste riba kao što su pastrmka, šaran, orada, brancin, tuna i losos te mekušci, uključujući dagnje, ostrige i školjke.

Različiti vodeni organizmi imaju i različite cene. Vrednost proizvodnje pastrmke i brancina bila je veća od ostalih vrsta. Svaka je činila 14 odsto udela u ukupnoj vrednosti uzgoja.

Visok stepen specijalizacije proizvodnje

Za akvakulturu je specifično da postoji visok stepen specijalizacije. Tako je Španija imala fokus na dagnjama, a u 2021. je proizvela oko sedam tona na svakih 10 uzgojenih tona.

Proizvodnja je specijalizovana po vrstama

Na Francusku otpada 88 odsto od ukupne količine proizvedenih pacifičkih ostriga i bila je glavni dobavljač plavih dagnji i to 45 odsto od ukupnog broja. Najveća količina japanske školjke, 92 odsto, uzgojena je u Italiji, dok je Grčka proizvela 69 odsto orade i 53 odsto brancina.

Atlantske plavorepe tune je najviše proizvela Malta i to 72 odsto, dok je Irska proizvela skoro sav losos iz uzgoja, 96 odsto.


Tagovi

EUROSTAT Akvakultura Proizvodnja vodenih organizama Pastrmka Brancin Dagnje Šaran


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.