Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor ribe
  • 27.07.2019. 11:00
  • Kolubarski okrug, Šušeoci

Koji je stvarni uzrok pomora ribe u Kolubari?

Pomor ribe prijavljen je inspekciji za zaštitu životne sredine, inspekciji za ribarstvo i vodoprivrednoj inspekciji, a obavešteni su i policija i tužilaštvo. Prema rečima Ognjena Krnetića, analize uzoraka ribe trebalo bi da pokažu šta je stvarni uzrok uginuća riba u Kolubari. 

Foto: Sanja Dovečer
  • 415
  • 54
  • 0

U reci Kolubari nadomak sela Šušeoka kod Valjeva, došlo je do pomora ribe, a ribolovci koji su uočili ovaj problem obratili su se javnosti jer, kako kažu, pokušavaju da zajedno sa ribočuvarskom službom podstaknu nadležne da reaguju.

Do pomora ribe došlo je u sredu, a slike koje su napravlili ribolovci pokazuju kako uginule ribe plutaju pored obale Kolubare i smatraju da je vreme da se javno progovori o pomoru ribe u ovoj reci, ako već nadležne inspekcije ćute i ne preduzimaju ništa godinama.

Ognjen Krnetić, jedan od ribočuvara firme Cassini fishing, koja je zadužena za područje Kolubare, kaže da skoro nema godine da ne dođe do uginuća ribe, ali da nadležni ne preduzimaju ništa da se to spreči i kazne počinioci. 

"Ne možemo da tvrdimo, ali imamo opravdane sumnje da je neko ispirao cisternu sa hemikalijama u Kolubari. To nije ništa novo da poljoprivrednici kada završe prskanje, doteraju cisternu na obalu reke i tu je ispiraju", kaže Krnetić. Riba je uginula u momentu zbog čega i imaju sumnje da su hemikalije u pitanju jer kako kaže Krnetić, da je pomor nastao zbog bolesti, visokih temperatura ili niskog vodostaja, to bi trajalo danima. 

Nakon analize uzoraka, znaće se pravi uzrok uginuća riba

Pomor ribe prijavljen je inspekciji za zaštitu životne sredine, inspekciji za ribarstvo i vodoprivredoj inspekciji, a obavešteni su i policija i tužilaštvo. Prema rečima Ognjena Krnetića, analize uzoraka ribe trebalo bi da pokažu šta je stvarni uzrok uginuća riba u Kolubari. 

Ljubitelji reka i ribolova u valjevskom kraju žele da skrenu pažnju i javnosti i nadležnih da je sve veći problem i iskopavanje i ispiranje kolubarskog šodera. 

Uginule ribe plutaju na obalama Kolubare

Prema rečima ribolovaca, počelo je drobljenje i ispiranje kamena koji se dovozi sa drugih lokacija. Svaka ozbiljnija valjevska firma ima svoju divlju deponiju na obali Kolubare, koju bez ustezanja koriste i tzv. savesni građani za odlaganje svega i svačega (jagnjeću kožu, mrtve štence, belu tehniku, građevinski otpad). Sve to dešava se na nekih desetak kilometara udaljenosti od centra grada.

Ono što je problem jeste nizak vodostaj reka usled nedostatka padavina, tu su i radovi koji se odvijaju na uređenju korita Obnice, a ispiranje šodera sedam dana u nedelji, može dovesti do novog pomora ribe, upozoravaju ribolovci. 


Tagovi

Pomor ribe Reka Kolubara Uginuće ribe Ognjen Krnetić Nizak vodostaj reka


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovoj bačvi nekada se čuvalo vino, a sada služi za ukras.