Pretraživanje tekstova
Ljudi širom sveta jedu sve više ribe i potrošnja ribe po osobi godišnje premašuje 20 kilograma, prvi put od 2014. godine.
Ljudi širom sveta jedu sve više ribe i potrošnja ribe po osobi godišnje premašuje 20 kilograma, prvi put od 2014. godine, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.
Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) saopštila je da potrošnja ribe beleži rast, što je povezano s porastom potrošnje usled globalnog porasta broja stanovnika, smanjenjem gubitaka i rastućim prihodima u pojedinim ribljim fondovima.
Prema ovogodišnjim podacima Odeljenja za ribarstvo i akvakulturu, godišnja potrošnja ribe po osobi povećana je za 9,9 kilograma u odnosu na 1960. godinu, 14,4 kilograma u odnosu na 1990. godinu, 19,7 kilograma u odnosu na 2013. godinu i 20,1 kilogram u poređenju na 2014. godinu.
Kina je odigrala važnu ulogu u rastu i razvoju ribarstva. Kineska proizvodnja ribe čini više od 60 odsto svetske proizvodnje akvakulture, navodi se u izveštaju, a dodaje se i da "stanje zaliha ribe u svetu nije poboljšano, uprkos vidnom napretku u pojedinim oblastima".
Skoro trećina komercijalnih zaliha ribe peca se na biološki neodrživim nivoima, što je tri puta više u odnosu na 1974. godinu, upozoravaju UN. Ukupna globalna količina ulovljene ribe iznosila je u 2014. godini 93,4 miliona tona, 81,5 miliona tona iz morskih i 11, 9 tona iz slatkih voda. Najveći svetski proizvodjač ribe je Kine, potom Indonezija, SAD i Rusija, navodi su u izveštaju UN.
Foto: falco/pixabay.com
Izvori
Tagovi
Organizacija za hranu FAO Proizvodnja ribe Riblji fondovi Akvakultura Potrošnja ribe
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!