Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićni post
  • 15.12.2017. 10:15

Riba na trpezi najčešće tokom posta

Za zdravu ishranu neophodno je konzumirati ribu dva puta nedeljno, preporučuju nutricionisti. Smatra se da je riba zapostavljena namirnica u ishrani, tako da se u najvećem broju slučajeva može naći na meniju posnih slavskih trpeza.

Foto: Roger Cirby / Freeimages
  • 18.198
  • 71
  • 1

Vreme je Božićnog posta, pa je riba namirnica koja se često koristi u ishrani. Prema pravilima posta, riba je dozvoljena vikendom i na praznik Vavedenje. S obzirom na to da je ovo period kada vlada velika potražnja za ribom i ribljim proizvodima, kako zbog vernika koji poste, tako i zbog posnih slava, istraživali smo cene ovih namirnica, ali i koja je to vrsta koja se najviše kupuje i zbog čega.

Traženi šaran i oslić

U jednoj od kraljevačkih ribarnica, pitali smo kada Kraljevčani najviše kupuju ribu i dobili smo odgovor da je najveća potražnja tokom posta i praznika kojima vernici poste i to na Krstovdan, Veliki Petak i Badnji dan. Velike količine ribe kupuju se za pripremu slavske trpeze, koja "pada" u toku posta, a u ovoj ribarnici najčešće se kupuju šaran i oslić.

U ovoj ribarnici ističu da se kupuje kako sveža, tako i pržena riba, što je sve češći slučaj. Po osobi je potrebno 250 g -300 g ribe. Cena svežeg šarana iznosi 550din/kg, dok je cena prženog 1450din/kg. Za kilogram prženog, potrebno je oko dva kilograma svežeg šarana.

Sveža riba sa ribnjaka

Ivana Lazović iz Kraljeva godinama unazad za pripremu slavske trpeze kupuje ribu. Praksa njene porodice je da se kupuje sveža riba, gajena u ribnjaku:

"Za našu slavu ribu uvek kupujemo na ribnjacima u okolini Kraljeva, uglavnom po preporuci. Pastrmka je obavezna na našoj trpezi, a kupujemo 30 kg. U proseku, četiri ribe čine kilogram. Kada kupujete na ribnjaku, cena je 530 din/kg, koju po porudžbini očiste. Prošle godine je cena iznosila 480 din/kg. Prženje je na drugom mestu, u pekari i plaća se 50din/kg u okolini Kraljeva, dok je u samom gradu 100 din/kg".

Glavni razlog zbog kojeg se porodica naše sagovornice odlučuje za kupovinu na ribnjaku, jeste svežina ribe. Pored toga i cena je povoljnija. Osim posta i za potrebe slavske trpeze, riba se u ovom domaćinstvu retko kupuje.

Pržena pastrmka kao deo trpeze tokom posta

Pastrmka je omiljena među Srbima

Međutim, Dragoslav Antonijević vlasnik ribnjaka "Radačevo" iz okoline Kraljeva kaže da se riba u Srbiji jede tokom cele godine i da je pastrmka omiljena među Srbima:

"Na svom ribnjaku, površine od skoro 1000 m2, gajimo samo pastrmku, koja je zbog čiste vode u kojoj se uzgaja, omiljena među Srbima. Ribu prodajemo tokom cele godine, tako da se ne bih složio da se konzumira samo u postu. Ovim poslom sam počeo da se bavim 2006. godine. Pored toga imamo dva ugostiteljska objekta, od kojih je jedan na ribnjaku, gde veliki broj kupaca prvo proba pastrmku".

Naš sagovornik kaže da za pastrmkom postoji velika potražnja iz gradova širom Srbije. Najveći problem u ovoj proizvodnji je nedovoljna podrška države, pa je na tržištu zastupljeno dosta uvozne ribe, čiji proizvođači su dobro potkrepljeni državnom podrškom.

Foto: Roger Cirby / Freeimages


Tagovi

Šaran Pastrmka Kraljevo


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".