Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivrede
  • 08.10.2015. 15:40

1. Republička izložba priplodnih goveda simentalske rase

U Kruševcu je održan 8. Poljoprivredni sajam i 1. Republička izložba priplodnih goveda simentalske rase

  • 534
  • 15
  • 0

U okviru 8. Poljoprivrednog sajma, u organizaciji grada Kruševca, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, i Centralnog udruženja odgajivača simentalske rase Srbije (CUOGSR) održana je 1. Republička izložba priplodnih goveda simentalske rase 03.10.2015. godine.

Sajam i izložbu su otvorili zamenica gradonačelnika Kruševca Vesna Palurović i državni Sekretar Ministarstva poljoprivrede Željko Radošević. Pored zvaničnika, 8. Poljoprivredni sajam i 1. Republička izložba priplodnih grla simentalske rase su okupili i veliki broj stručnjaka, naučnika i inženjera poljoprivrede. Sajmu i izložbi su prisustvovali i gosti iz Austrije, Slovenije i Češke, kao i predsednik Svetskog udruženja uzgajivača simentalske rase goveda.

Veliki broj kvalitetnih grla

Na ovoj izložbi je učestvovalo 13 udruženja odgajivača simentalske rase goveda iz 11 opština. Izloženo je preko 120 veoma kvalitetnih grla simentalske rase, podeljenih u tri kategorije:

  • Steone junice
  • Prvotelke
  • Krave

Grla su ocenjivali naši najistaknutiji stručnjaci iz tri institucije: dr Vlada Pantelić iz Naučnog Instituta za stočarstvo Zemun, zatim dr Radivoje Đurđević iz SVC Velika Plana i dr Vladan Bogdanović sa Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda. Konkurencija je bila oštra, i tročlana komisija je imala nimalo lak zadatak da donese odluku o šampionima. Tome u prilog ide i podatak da je u kategoriji junica bilo čak osam nagrađenih grla, i to sedam pratilja i šampionka.

Šampionka u ovoj kategoriji je grlo DARA - 6742, vlasnika Milana Milakovića iz sela Mratišić, član UOGSR "Kolubara" Lajkovac. U kategoriji prvotelki, titulu šampiona je odnelo grlo imena CUCA - 1462, vlasnika Zorana Vukčevića iz Jasikovice, člana UOGSR Trstenik. Šampionka u kategoriji krava je grlo imena BORKA - 0006, vlasnika Vladice Brkića iz Velikog Šiljegovca, člana UOGSR "Mlečna Dolina" Kruševac. Ovaj poznati odgajivač simentalske rase u svojoj štali ima 60 grla i ovo mu nije prvi put da njegova grla osvajaju titule šampiona.

Apsolutna šampionka izložbe je grlo BUBA - 2537, vlasnika Radmile i Zorana Marinkovića iz sela Navalin, članova RUODGSR "Jablanički simentalac" Leskovac. Prosečna mlečnost ovog grla u prvoj laktaciji (305 dana) je bila 6345 kg mleka, sa 3,82% mlečne masti i 3,22% sirovih proteina u mleku. Vlasnik, Zoran Marinković o svom grlu kaže: "Grlo je staro 3 i po godine, zove se Buba. Muze se 2 puta dnevno, trenutno daje 55 litara mleka. Oteljena je pre 40 dana, a pre dva dana osemenjena sa bikom Valvardom".

15. Izložba ovčarstva i kozarstva

Pored goveda, na 8. Poljoprivrednom sajmu su bile izložene ovce rase virtemberg i sjenička pramenka, kao i koze rase alpina u okviru 15. Izložbe ovčarstva i kozarstva. Ovaj sajam je obeležio i jedan neobičan detalj. Odgajivač Jovan Živanović iz sela Trmčare je na sajam doveo 16 ovaca rase virtemberg, a vraća se sa 17, jer se jedna ovca ojagnjila u toku sajma. Nakon dodele nagrada, prilikom svečanosti zatvaranja Sajma i Izložbe, prisutnima se, između ostalih, obratio i dr Vlada Pantelić i uz zahvalnost organizatorima, odgajivačima i posetiocima izrazio nadu da će Republička izložba priplodnih goveda simentalske rase biti svake godine sve veća i kvalitetnija.

Autor fotografije: N. Mićić


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Poljoprivredni sajam Sajam poljoprivrede Izložba goveda Goveda Simentalac Simentalska rasa Šampionka Institut za stočarstvo Poljoprivredni fakultet Vesna Palurović Željko Radošević Vlada Pantelić Radivoje Đurđević Vladan Bogdanović


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.