Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ISAP 2019.
  • 14.10.2019. 11:00
  • Istarska, Tinjan

13. ISAP - Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu

Internacionalni sajam pršuta održava se u Tinjanu od 2006. godine, kada su se i proglasili Opštinom istarskog pršuta. 

Foto: Facebook/Internacionalni sajam pršuta Tinjan
  • 123
  • 4
  • 0

Trinaestu godinu zaredom, Opština Tinjan biće u znaku ISAP-a 2019., Internacionalnog sajma pršuta koji se tamo održava od 2006. godine, kada su se i proglasili Opštinom istarskog pršuta

ISAP se redovno održava u Tinjanu trećeg vikenda u oktobru. "Manifestacija je ta koja je doprinela prepoznatljivosti Opštine i čitave ruralne Istre, a zasnovana je na težnji za očuvanjem tradicionalnog proizvoda i privredni rast i razvoj ovog kraja. Jedna je od najvažnijih turističkih i privrednih manifestacija centralne Istre koju godišnje poseti više od 25.000 ljudi. Saradnja Opštine Tinjan sa nadležnim ministarstvima, Istarskom županijom i turističkim zajednicama, omogućavaju kvalitetnu organizaciju događaja", navode u organizaciji. 

U sklopu sajma, svake godine najuspešnijim pršutarima dodeljuju se plakete i priznanja za kvalitet njihovih proizvoda pa se proglašava i šampion sajma, a sve na osnovu ocene stručne komisije koju čine senzorni analitičari pršuta, članovi Udruženja senzornih analitičara pršuta - GUSTUS osnovane u Tinjanu 2010. godine. Specifičnost gastronomske ponude manifestacije ISAP ogleda se u mogućnosti da se u isto vreme na jednom mestu nađu pršuti iz svih krajeva sveta i da se mogu degustirati, upoređivati i valorizovati.

"Pršut se, kao vrhunski suhomesnati delikates, slobodno može nazvati kraljem suhomesnatih proizvoda. Upravo pršut privlači zavidan broj zaljubljenika pa se zahvaljujući njemu pune i smeštajni i ugostiteljski kapaciteti Tinjanštine, Centralne Istre i šireg istarskog područja, u razdoblju i van glavne sezone. Osim gastro ponude, koja se ne sastoji samo od pršuta i suhomesnatih proizvoda kao najvažnijeg dela manifestacije, već i od niz drugih gastro proizvoda (sir, maslinovo ulje, vino, voće kao i proizvodi od voća i povrća, suveniri…) koji se nude na mnogobrojnim štandovima tokom ISAP-a u Tinjanu, organizuju se stručni skupovi, predavanja i prezentacije na tematiku proizvodnje i valorizacije pršuta i drugih autohtonih proizvoda ove ekološke proizvodnje.

ISAP je specifično jedinstvena prilika da se spoje edukacije, degustacije, sport, kultura i zabava, a posetioci na jednom mestu dobijaju višestruku kvalitetnu ponudu. Tradicionalnom izložbom kosira iz godine u godinu postiže se očuvanje starog zanata i podstiču se izrađivači kosira da se svake godine aktiviraju oko dalje proizvodnje kroz omogućavanje prezentacije i osiguravanje tržišta tokom ISAP-a", stoji u najavi ovogodišnjeg sajma pršuta. 

Posetioci sajma moći će probati pršute proizvođača iz Srbije, Austrije, Španije, Italije, Mađarske, Slovenije, BiH, Hrvatske i Crne Gore, a organizatori sajma pripremili su i program sa sportskim i zabavnim sadržajima. 


Tagovi

ISAP Tinjan Pršut Internacionalni sajam pršuta


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!