AgroKlub.rs

\

Sajmovi & dešavanja

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Sajmovi & dešavanja » 44. izdanje Sajma šljive u Gradačcu

44. izdanje Sajma šljive u Gradačcu

Sajam šljive

44. izdanje Sajma šljive u Gradačcu

Datum: 21.07.2017. 19:30

Kategorija:

Sajmovi & dešavanja

44. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, održaće se u periodu od 23. do 27. avgusta u Gradačcu u Bosni i Hercegovini.

44. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive, održaće se u periodu od 23. do 27. avgusta u Gradačcu u Bosni i Hercegovini.

Ideja o organizaciji manifestacije u čijem bi centru pažnje bila šljiva, kao najznačajniji voćarski proizvod ovog kraja, možemo reći da je nastala spontano, ali ipak sa jakim motivom i već potpuno utemeljenim osnovama. Prema pisanim dokumentima i svedočenjima direktnih aktera tih događaja, te 1969. godine, rod šljive je bio nezapamćen. Proizvođači su se našli u situaciji vrlo otežanog plasmana, a prerađivački kapaciteti su bili premali. Sama po sebi nametnula se potreba da se ukaže na Gradačac i njegove potencijale vezane za šljivu.

Nakon opsežnih, ali rekordno brzo izvršenih priprema prvi "Dan šljive", je održan 30. i 31. avgusta 1969. godine.

Sajam šljive u Gradačcu sve godine postojanja bio je učionica za nova saznanja i nove prezentacije naučnih iskustava u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. U posleratnim godinama ponovo je uspostavljen kontakt sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu sa ciljem održavanja naučno-stručnog savetovanja, a od 2006. godine u organizaciju savetovanja uključuje se i Tehnološki fakultet iz Tuzle.

U skorije vreme napravljen je kvalitetan pomak u broju ponuđenih tema i učesnika koji dolaze iz renomiranih visokonaučnih ustanova ex-Jugoslavije. Gradačačko savetovanje dobija i novi naziv "Savetovanje o proizvodnji i preradi hrane sa međunarodnim učešćem - agroTECH".

Foto: gradacackisajam.com.ba

Broj pregleda članka: 444; Uspešnost članka: 30.2

Tagovi: Sajam šljive

Ključne reči članka: 44, izdanje, sajma, sljive, u, gradaccu, godine, šljive, sajam, gradačcu


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorka Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!