Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam šljive
  • 21.07.2017. 19:30

44. izdanje Sajma šljive u Gradačcu

44. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, održaće se u periodu od 23. do 27. avgusta u Gradačcu u Bosni i Hercegovini.

Foto: gradacackisajam.com.ba
  • 489
  • 23
  • 0

44. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive, održaće se u periodu od 23. do 27. avgusta u Gradačcu u Bosni i Hercegovini.

Ideja o organizaciji manifestacije u čijem bi centru pažnje bila šljiva, kao najznačajniji voćarski proizvod ovog kraja, možemo reći da je nastala spontano, ali ipak sa jakim motivom i već potpuno utemeljenim osnovama. Prema pisanim dokumentima i svedočenjima direktnih aktera tih događaja, te 1969. godine, rod šljive je bio nezapamćen. Proizvođači su se našli u situaciji vrlo otežanog plasmana, a prerađivački kapaciteti su bili premali. Sama po sebi nametnula se potreba da se ukaže na Gradačac i njegove potencijale vezane za šljivu.

Nakon opsežnih, ali rekordno brzo izvršenih priprema prvi "Dan šljive", je održan 30. i 31. avgusta 1969. godine.

Sajam šljive u Gradačcu sve godine postojanja bio je učionica za nova saznanja i nove prezentacije naučnih iskustava u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. U posleratnim godinama ponovo je uspostavljen kontakt sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu sa ciljem održavanja naučno-stručnog savetovanja, a od 2006. godine u organizaciju savetovanja uključuje se i Tehnološki fakultet iz Tuzle.

U skorije vreme napravljen je kvalitetan pomak u broju ponuđenih tema i učesnika koji dolaze iz renomiranih visokonaučnih ustanova ex-Jugoslavije. Gradačačko savetovanje dobija i novi naziv "Savetovanje o proizvodnji i preradi hrane sa međunarodnim učešćem - agroTECH".

Foto: gradacackisajam.com.ba


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!