Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomurski sejem d.d.
  • 23.07.2018. 18:00

56. Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA 2018. - sajam za nove generacije

Poseban naglasak sajam AGRA, ove godine, stavlja na mlade u agrobiznisu, generacijsku obnovu, digitalizaciju, inovativnost, znanje i umrežavanje.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.027
  • 100
  • 0

Poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA kao najvažniji međunarodni sajam u ovom delu Evrope, na dodiru Slovenije s Austrijom, Mađarskom i Hrvatskom, i ove godine, od 25. do 30. avgusta, u svom 56. izdanju potvrdiće sopstveni značaj. Poseban naglasak AGRA, ove godine, stavlja na mlade u agrobiznisu, generacijsku obnovu, digitalizaciju, inovativnost, znanje i umrežavanje.

Biće istaknute, najavljuju iz Pomurskog sejma, celine kao što su: hrana iz naše okoline, ekološka poljoprivreda, organski proizvodi za gastronomiju, održivo upravljanje šumama, kao i poljoprivredna mehanizacija za visokoefikasnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju.

Sajam AGRA posetiće mnogi ministri i privredne delegacije iz Evrope i sveta. Najznačajnije slovenačke institucije predstaviće se na poslovnim B2B susretima i sajamskim prezentacijama. Država partner ove godine je Makedonija, koja ovim nacionalnim nastupom omogućava svojim izlagačima - predstavnicima makedonske poljoprivrede, privrede i turizma, uspostavljanje novih veza i kontakata, ciljanih poslovnih susreta kao i najširu promociju pred 120.000 posetilaca sajma iz Slovenije i šireg međunarodnog područja.    

Naglasak je na mladim poljoprivrednicima 

Uz Makedoniju, koja je zemlja partner, na ovom sajmu će se predstaviti: Austrija, Hrvatska i Mađarska, Indija i Poljska. Ukupno, na sajmu AGRA predstaviće se preko 1.800 izlagača iz 36 država, na prostoru površine 71.300 m².

"Dan pre otvaranja sajma biće održana skupština i radni zbor CEJE - Evropskog udruženja mladih poljoprivrednika, koja će biti nastavljena zajedničkom konferencijom s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije. Zaključci konferencije biće predstavljeni prilikom otvaranja sajma. Sajam tradicionalno otvara predsednik Republike Slovenije, u prisustvu ministra poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije, ministara i ministarskih delegacija Evropske unije, predstavnika ambasada i drugih visokih predstavnika privrede i politike iz Slovenije, Evrope i sveta.

Na sajmu će se predstaviti 1.800 izlagača iz 36 zemalja

Na sajmu će nove vizije biti nadograđene vrhunskim eksponatima izlagača iz oblasti poljoprivrede i prehrane, među kojima će se naročito isticati pametni IT priključci i uređaji za ratarstvo, voćarstvo, hortikulturu, stočarstvo i vinogradarstvo. Biće predstavljeni vodeći svetski brandovi poljoprivredne i šumarske mehanizacije, nova oprema i sredstva za proizvodnju hrane na ekološki prihvatljiv način, vrhunski proizvodi, jela i vina prehrambeno prerađivačke industrije kao i proizvodi iz dodatnih delatnosti porodičnih poljoprivrednih gazdinstava", najavljuju organizatori.  

Na sajamskim prostorima, s izložbama, savetovanjima i stručnim događanjima predstaviće se najznačajnije državne, komorske, privredne i strukovne organizacije i institucije. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane svakodnevno će predstavljati inovativne mlade poljoprivrednike. Nakon što je u program svetskih dana uvršćen i Svetski dan pčelara, velika pažnja na sajmu, naglašavaju organizatori, biće posvećena tradiciji i razvoju te grane stočarstva.  

Na sajmu će se govoriti o problematici uništavanja invazivnih biljaka, promovisaće se Evropsko inovaciono partnerstvo, a takođe, će se na interaktivan način predstaviti Zajednička poljoprivredna politika nakon godine 2020. godine. Zajedno sa Savezom seoske omladine Slovenije priprema se seminar evropskih mladih poljoprivrednika gde će biti stavljen poseban naglasak na različite finansijske instrumente za razvoj turizma u ruralnim područjima.

Nezaobilazni učesnici u nacionalnom i međunarodnom strukovnom povezivanju su Zadružni savez Slovenije i Poljoprivredno šumarska komora Slovenije, Privredna komora - Komora poljoprivredno prehrambenih preduzeća, te Zanatska komora Slovenije. Zavod za šumarstvo Slovenije će u duhu Evropske godine kulturne baštine, u izložbama i stručnim savetovanjima predstaviti kakav bi trebao da bude kulturni odnos prema šumama. Takođe, ovaj zavod će organizovati 20. takmičenje drvoseča - vlasnika šuma. Na sajmu će se, već tradicionalno, predstaviti i obrazovni sistem Slovenije u području poljoprivrede i prehrane.

Izgradnja pčelinjeg hrama 

"Stručne izložbe životinja imaju dugu tradiciju na sajmu AGRA. Biće organizovane izložbe najraširenijih slovenačkih domaćih životinja u štalama, s njihovim atraktivnim prikazom na prostoru manježa. Tradicionalno, biće vrlo bogata izložba goveda, konja, svinja, stoke sitnog zuba, malih životinja i riba s akcentom na ulogu mladih poljoprivrednika, naslednike poljoprivrednih gazdinstava. Kao posebna zanimljivost, biće predstavljeni konji u sportskoj ulozi s preskakanjem prepreka, kao i u rekreativnom (terapeutskom) jahanju za decu", dodaje se u najavi.   

Rascvetani zasadi biljne proizvodnje, u oglednom vrtu, u prvi će plan staviti pčelarstvo. Tu će biti organizovane zanimljive radionice i vođeni pregledi na centralnom sajamskom vrtu, na permakulturnom i oglednom vrtu kao i na trajnim zasadima hmelja, slovenačkog izbora sorti vinove loze, starih sorti jabuka, kao i u šumsko-parkovskom zasadu. Na poligonu "Zeleni dragulji prirode" biće prikazana sadnja i sejanje medonosnih biljaka, konoplje za industrijsku, prehrambenu i zdravstvenu namenu, te lana kao stare biljke koja ne sme da ode u zaborav.

Vrhunska mehanizacija i priključci neizostavni su deo sajamske manifestacije 

Osim permakulturnog vrta i kućice od slamnatih bala, održivu proizvodnju hrane i održivu gradnju promovisaće Društvo za permakulturu Slovenije i Udruženje za gradnju sa prirodnim materijalima. U čast uspešne realizacije slovenačke inicijative za Svetski dan pčela, na sajmu se već gradi pčelinji hram, u kojem će biti predstavljene pčelinje košnice i apiterapija.

"Ukupna sajamska događanja biće u velikoj meri obojena novim idejama i najboljim praksama mladih poljoprivrednika. Na posebnoj pijaci, na degustaciju i prodaju biće ponuđena njihova vina i drugi proizvodi, koji su rezultat dodatnih delatnosti na gazdinstvima.  Mladi poljoprivrednici imaće priliku da se sastanu s kolegama i stručnjacima na mnogim tematskim predavanjima i strukovnim druženjima. Savez seoske omladine Slovenije, na svojim izložbenim prostorima, objašnjavaće posetiocima šta sve se nudi kao pomoć mladim poljoprivrednicima, kroz svoje prezentacije predstaviće najuspešnije mlade poljoprivrednike, kao i mnoge druge zanimljive delatnosti za decu i mlade. Takođe, proglasiće najbolji traktor godine po izboru mladih poljoprivrednika", najavljuju organizatori.  

21. Međunarodni sajam ambalaže

Tradicionalno se na sajmu održavaju stručni skupovi, predavanja i okrugli stolovi koji obrađuju aktuelne teme iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu će, u saradnji sa kolegom iz Mađarske, predstaviti projekat "Pametno selo za pametnu Evropu - za svetliju budućnost sela". Mariborska razvojna agencija (Enterprise Europe Network) organizuje kooperacioni susret MEET4BUSINESS AGRA 2018 koji će omogućiti već ranije prijavljenim preduzećima sastanke i uspostavljanje kontakata, kao i razmenu iskustava sa poslovnim partnerima iz Slovenije i sveta.

Pčelarski savez Slovenije priprema okrugli sto o mladim pčelarima i o važnosti mladih naslednika za razvoj pčelarstva u Sloveniji. Na sajmu će biti održano ukupno 150 poslovnih, stručnih, strukovnih, takmičarskih i zabavnih događaja. Posetioci će u Vinskom hramu moći da degustiraju nagrađena vina na Vino Slovenija, Gornja Radgona, probaju jela iz Agrine kuhinje koja su nagrađena na međunarodnom ocenjivanju kvaliteta prehrambenih proizvoda AGRA. Na Agrinoj pijaci moći će da se kupe domaći delikatesi i proizvodi. Posetioci će moći da se okrepe lokalnim i regionalnim kulinarskim specijalitetima, a na ponudi je i biološko sertifikovan meni.

Kraj avgusta planirajte za odlazak u Sloveniju 

"Bienalno, na sajmu AGRA održava se i 21. Međunarodni sajam ambalaže, tehnike pakovanja i logistike INPAK kao i izložba proizvoda koji su učestvovali na ocenjivanju "37. slovenački Oskar za ambalažu“ . Sajam AGRA je pravo mesto za izlagače INPAK-a gde mogu kvalitetno da iskoriste poslovnu priliku i ponude svoja rešenja za pakovanje i ambalažiranje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostalim izlagačima. 

Svake godine sajam AGRA privlači veliku medijsku pažnju. Tu se akredituje 230 novinara iz Slovenije i inostranstva, koji o događanjima na sajmu javljaju u preko 800 različitih priloga. Preko 95% izlagača ocenjuje sajamski nastup kao uspešan, a tu ocenu potvrđuje i kontinuitet njihovog dolaska i učestvovanja na sajmu", zaključuje se u najavi. 


Tagovi

AGRA Sajam Slovenija Gornja Radgona


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!