Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomurski sejem
  • 20.04.2020. 09:00
  • Gornja Radgona

58. sajam poljoprivrede i ishrane AGRA ipak u avgustu?

Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskog sajma ističe kako su uvereni da će vladine mere i zajednički napori pobediti epidemiju pre leta. U skladu s tim, prilagodili su rokove za prijavu izlagača.

Foto: Vedran Stapić
  • 292
  • 13
  • 0

"Prošlih nekoliko dana i nedelja učinilo nam se kao da se zaustavila Evropa, ali i svet." Ovim rečima uveo nas je Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskog sajma, u pismo kojim se obraća kako poljoprivrednicima, tako i budućim izlagačima.

"Ne sedimo skrštenih ruku, već tražimo moguće izlaze i rešenja, kako bi iz te krize zajedno s vama izašli sa što lakšim posledicama te kako bi iz nje izvukli pozitivne i prihvatljive zaključke za budućnost. Pridružujemo se pozivu državnih institucija koje se brinu za zdravlje i sigurnost, zaštitu i dobrobit pojedinca i celog društva.

Pratimo savete zdravstvenih radnika, predstavnika civilne zaštite i svih ostalih koji spašavaju živote, ugrožavajući pritom sopstvene. Poštujemo napore svih poljoprivrednika, prehrambenih prerađivača i ostalih koji nastavljaju da proizvode najosnovniju robu i brinu se da njihovi proizvodi stignu do nas. Cenimo novinare koji nas, i po cenu svog zdravlja, informišu kako bi nas zaštitili. Zahvalni smo svima njima i podstičemo njihov rad i napore", rekao je.

cs
 Tražimo moguće izlaze i rešenja, kako bi iz te krize zajedno s vama izašli sa što lakšim posledicama, poručuje Erjavec

Brojni prolećni sajmovi odloženi za iduću godinu

Erjavec nastavlja kako je ograničavanje ličnih kontakata velika prepreka za njih kao organizatore sajmova: "Ništa nas ne raduje više nego brojni, izvrsni izlagači i ciljna grupa posetioca koji su došli, te s nama učestvovali na uspešnom sajamskom događaju. Uspešno organizovan sajam nama je srećan događaj, jer se tu potpisuju ugovori, sklapaju novi poslovi, uspostavljaju nove poslovne veze, učvršćuju stara partnerstava, povećava udeo samosnabdevanja, pojačava internacionalna saradnja... Možda u ovim vremenima malo neprikladno, ali... tu je i topli stisak ruke i prijateljski zagrljaj."

Ovog proleća, nažalost, morali su se odreći brojnih događanja. Iz ovogodišnjih termina u martu morali su premestiti za 2021. godinu 31. Međunarodni sajam građevinarstva, energetike komunalnih i zanatskih radova MEGRA kao i 5. Međunarodni sajam održivih tehnologija i zelenog načina života GREEN. U maju ove godine u Gornjoj Radgoni trebalo je da se održi 4. međunarodni sajam savremenog zdravstva MEDICAL. Zbog pandemije su odlučili da se isti održi od 24. do 26. septembra 2020. godine, istovremeno s 8. Međunarodnim sajmom odbrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja SOBRA.

"Naš ovogodišnji savez poverenja tako će, osim odbrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja stanovništva, posebno naglasiti važnost zdravlja društva i samozaštitu porodice i pojedinaca", rekao je Erjavec.

58. sajam AGRA održaće se u avgustu

Dodaje kako se oni kao organizatori nadaju da će programi građevinarstva, komunalnih usluga, energetike u ruralnom prostoru biti dobrim delom predstavljeni već na 58. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i ishrane AGRA, a koji će se održati od 22. do 27. avgusta 2020. godine. Erjavec ističe da su uvereni da će vladine mere i zajednički napori pobediti epidemiju pre leta. U skladu s tim, prilagodili su rokove za prijavu izlagača.

sc
Sajam AGRA održaće se od 22. do 27. avgusta 2020.

Zbog trenutnih događaja, sajam nove generacije posebno će biti posvećen zdravlju ljudi u Međunarodnoj godini zdravlja biljaka, a što uz već najavljene teme, još jače stavlja u prvi plan važnost samoodrživosti sopstvene poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane. Zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ishrane, kao i s Vladom Republike Slovenije, kaže, tražiće rešenja za ublažavanje ekonomske krize tako što će proizvođačima i prerađivačima ponuditi pozitivna i dugoročna usmerenja za zdravu budućnost.

"Budućnost se zasniva na razboritom promišljanju, povezivanju, strategiji, stručnosti, profesionalnosti, kvalitetu", dodaje.

Kvalitet će, kao i prošlih godina, promovisati i nagrađivati međunarodna ocenjivanja kvaliteta mesa, mlečnih proizvoda, bezalkoholnih pića, vina, meda, ambalaže i poljoprivrednih mašina. Iz uprave poručuju kako će se potruditi da ocenjivanja proteknu nesmetano i na vreme.

U očekivanju novih rezultata na području ocenjivanja kvaliteta, upućuju sve zainteresovane da slede Vladina uputstva i preporuke stručnjaka: "Mi ćemo u Pomurskom sajmu, u zajedništvu s vama, pripremati sajmove i njihove sadržaje da bismo se zajedno što pre predstavili poslovnim partnerima i široj javnosti u najlepšem svetlu. Radovaćemo se svakom vašem pismu ili pozivu, a za kratko vreme i susretu s vama."

Predlog slovenskih organizatora sajmova za ublažavanje posledica ekonomske krize

Pomurski sajam, ICM, Gospodarsko rastavišče, Proevent, Celjski sajam i Primorski sajam uputili su Privrednoj komori Slovenije i Obrtničkoj komori Slovenije predlog za ublažavanje krize uzrokovane pandemijom COVID 19 u područjima sajamske delatnosti, kongresne i prateće delatnosti kao i u celom privrednom sektoru.

Kongresne i sajamske delatnosti u Republici Sloveniji donose veliku dodatu vrednost i direktno zapošljavaju više od 15.000 ljudi. Uz to, više od 20.000 samostalnih preduzetnika ili samozaposlenih u kulturi poslovno zavisi od realizacije tih događanja. Prema međunarodnoj organizaciji sajmova UFI (Global Association of the Exhibition Industry), ovakva dešavanja u svom okruženju značajno uvećavaju prihode na širem području svog pojavljivanja. U Evropi je ovaj faktor četiri do sedam puta.

Studija "Kongresni gosti, njihove navike i konzumacija 2019." koju je sproveo Turizam Ljubljana, navodi podatak da ukupna potrošnja gostiju kongresa predstavlja 3,3 puta veću potrošnju u odnosu na potrošnju prosečnog turiste.

"U privremenoj izolaciji, čvrsto ostajemo s vama!", poručuje Erjavec za kraj.

cs
Uspešno organizovan sajam nama je srećan događaj, naglašava Erjavec

Kome se javiti za više informacija?

Za više informacija o sajmovima, možete se obratiti na kontakte:

  • Andrej Slogovič, vođa projekta Međunarodnog sajma poljoprivrede i hrane AGRA, Vino Slovenija Gornja Radgona, Međunarodno ocenjivanje poljoprivredne mehanizacije, telefon: +386 51 677 747, e-mail: andrej.slogovic@pomurski-sejem.si
  • Jana Dimec, vođa projekta Međunarodnog sajma poljoprivrede i hrane AGRA, telefon: +386 31 879 887, e-mail: jana.dimec@pomurski-sejem.si
  • Boris Nikolas Erjavec, vođa projekata INPAK i GREEN i Međunarodnog ocenjivanja kvaliteta mesa, mesnih proizvoda, mleka i mlečnih proizvoda, bezalkoholnih pića i meda, s međunarodnim učestvovanjem, telefon: +386 31 346 126, email: boris.erjavec@pomurski- sejem.si
  • Mag. Vesna Dajčman, vođa projekta MEDICAL i strukovnog dela programa AGRA, telefon: +386 41 679 685, Email: vesna@pomurski-sejem.si
  • Robi Fišer, vođa projekata sajma MEGRA i SOBRA, rukovodilac tehnike, telefon: +386 31 871 505, e-mail: robi.fiser@pomurski-sejem.si
  • Miran Mate, vođa projekta Slovenski Oskar za ambalažu, Vinska kraljica Slovenije, odnosi s javnošću, oglašavanje, telefon: +386 41 263 107, e-mail: miran.mate@pomurski-sejem.si

Tagovi

Pomurski sejem Sajam AGRA Avgust 2020 Slovenija Poljoprivreda Međunarodna ocenjivanja COVID 19


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer