Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivrede
  • 15.05.2024. 10:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

91. Sajam poljoprivrede otvara Januš Vojčehovski, kako će se predstaviti EU?

Sajam će otvoriti Komesar za poljoprivredu Evropske unije Januš Vojčehovski i to će biti njegova prva poseta Srbiji. Prisustvovaće i Šef Delegacije Evropske unije, ambasador Emanuele Žiofre, kao i čitav niz drugih zvaničnika EU.

Foto: AK grafika
  • 110
  • 19
  • 0

Ovog, 91. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu koji će se održati od 18. do 23. maja, zemlja partner biće Evropska unija. Na 200 kvadratnih metara biće predstavljen standardni sajamski sadržaj, od digitalizacije i automatizacije u poljoprivredi, evropske gastronomije, do stručnog sadržaja i zanimljivih panela iz raznih oblasti agrara. 

Kako je za Agroklub najavio projekt menadžer Delegacije Evropske unije u Beogradu Andrej Papić Sajam će otvoriti Komesar za poljoprivredu Evropske unije Januš Vojčehovski i to će biti njegova prva poseta Srbiji. Prisustvovaće i šef Delegacije Evropske unije, ambasador Emanuele Žiofre, kao i čitav niz drugih zvaničnika EU. Biće prisutni i stručnjaci zaduženi za oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, i bezbednosti hrane.   

Karte su već u prodaji, a ove godine cena regularne karte je 800 dinara, kolektivne za 15 i više osoba su 600 dinara, što se ne odnosi na posete đaka za koje je ulaznica 400 dinara, kao i za penzionere i decu do 14 godina.    

"Potrudićemo se da pružimo dodatne infomacije u vezi sa temama koje poljloprivrednike u ovom momentu možda najviše interesuje kao što je IPARD. Predstavićemo razvojne potencijale u ovoj oblasti, ukazati na pravce razvoja poljoprivrede u budućnosti, promene kroz koje već prolazimo, one koje nas tek očekuju, i kako da im se što uspešnije prilagodimo", rekao je Papić.   

Veći izvoz žitarica i smrznutog voća?

EU je glavni trgovinski partner Srbije u oblasti poljoprivrede. Vrednost trgovinske razmene u ovoj kategoriji iznosila je preko 4,6 milijardi evra u 2023. Oko polovine izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije ide u Evropsku uniju, dok je drugo tržište po značaju - zemlje CEFTA sporazuma.

Za Agroklub je govorio projekt menadžer Delegacije Evropske unije u Beogradu Andrej Papić (foto: Andrej Papić)

"Srbija je značajan izvoznik poljoprivrednih proizvoda u EU posebno u nekim kategorijama poput žitarica i smrznutog voća. Očekujemo da će se to dodatno unaprediti u narednom periodu."

Međutim, unapređenje EU vidi i u srpskom agaru.

"Smatramo da poljoprivredni sektor u Srbiji ima potencijal za značajan dodatni razvoj. Usvajanje i primena EU standarda u nekim oblastima poput, na primer, proizvodnje mleka svakako bi pogodovali bržem razvoju sektora", uverava naš sagovornik.

Investicioni potencijal - IPARD III

U tom smeru kreću se i ulaganja koja dolaze iz IPARD programa, a koji će biti u fokusu predstavljanja evropske delegacije na Poljoprivrednom sajmu.

"Ove godine je pokrenuta nova faza IPARD-a, koju znamo kao IPARD III program kroz koji poljoprivrednici mogu da dobiju bespovratnu pomoć za unapređenje svoje proizvodnje u iznosu od najmanje 60 odsto investicije za koju su aplicirali. Vrednost IPARD III programa uključujći EU doprinos, doprinos Republike Srbije, kao i kofinansiranje iz privatnog sektora je oko 580 miliona evra za period od 2021. do 2027., dakle predstavlja veoma značajan investicioni potencijal u poljoprivredni sektor", tvrdi Andrej Papić.

Mnogi su se putem IPARD-a ponovili novom mehanizacijom (foto: Julijana Kuzmić)

Za 91. Međunarodni sajam poljoprivrede prijavljeni su izlagači iz Srbije i oko 40 zemalja. Među njima su Italija, Holandija, Crna Gora, Rumunija, Indonezija, Španija, Bosna i Hercegovina, Češka, Mađarska...

Naslovna fotografija: Vedran Stapić/Shutterstock/Alexandros Michailidis


Tagovi

Evropska unija Januš Vojčehovski Emanuele Žiofre Andrej Papić IPARD Evropska poljoprivreda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner