Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritehnica
  • 07.12.2021. 18:00

Agritechnica zlato dodelila kombinovanom NeXaT traktoru

Osim što je transportno, reč je o vozilu kojim se mogu obavljati svi radovi u biljnoj proizvodnji od obrade zemljišta, setve i zaštite bilja do žetve. Što još može zlatni NeXaT traktor.

Foto: Agritechica Press
  • 248
  • 46
  • 0

U sklopu svetskog sajma poljoprivredne mehanizacije Agritehnica 2022, kojeg organizuje Nemačko poljoprivredno društvo (DLG), proglašeni su dobitnici nagrade za inovacije. Od 164 kvalifikacione prijave osvojene su jedna zlatna i 16 srebrnih medalja za inovacije u međunarodnom sektoru poljoprivrednog inženjeringa.

Agritechnica Innovation Gold Award dodeljuje se inovaciji koja demonstrira novi koncept u kojem se funkcionalnost značajno promenila i dovodi do novog procesa ili označava značajno poboljšanje postojećeg procesa. Ovog puta zlato je dodeljeno mašini NeXaT, kombinovanom traktoru kompanije NEXAT GmbH.

NeXaT: Autonomna radna mašina

Osim što je transportno, reč je o vozilu kojim se mogu obavljati svi radovi u biljnoj proizvodnji od obrade zemljišta, setve i zaštite bilja do žetve. Efikasniji je u odnosu na klasične traktore sa priključcima, jer se alati za obradu zemljišta nose umesto da se vuku kao što je uobičajeno. 

NeXaT je dizajniran kao autonomna radna mašina, opremljen je sistemom za praćenje okoline. Njegova kabina se može rotirati za 270 stepeni što olakšava upravljnje i praćenje procesa rada. Mašina poseduje dva nezavisna dizel motora od 400kW/545KS sa generatorima, ima električna napajanja i pogodan je za alternativne pogonske tehnologije.

Može obavljati sve radove u biljnoj proizvodnji

Sa ugrađenim kombajnom NexCo, NeXaT može da postigne protok zrna od 130 do 200 t/h. Ima 5,8 m dugačak aksijalni rotor, koji je postavljen poprečno na smer kretanja što ga čini efikasnijim jer se postiže skoro dvostruko veći učinak vršidbe od konvencionalnih mašina. Odlikuje se ravnomernom distribucijom slame i pleve, a poseduje dve seckalice.

Za skladištenje zrna ima na raspolaganju bunker od 32 m³, a brzina istovara je 600l/s. Bunker se istovari za oko jednu minutu.

Nagrade: 16 srebrenih

Kada je reč o srebrnim medaljama, za inovacije i tehnička rešenja dodeljeno ih je 16, a neke od zanimljivijih su: 

  • Krone ExactUnload - inteligentni automatski sistem prenosa i istovara na daljinu;
  • Continental Agro ContiSeal - sistem u prevenciji šteta zbog probušenih guma;
  • Claas Terranimo - sistem koji daje prikaz zbijanja zemljišta;
  • Fendt - automatski sistem za usisavanje prašine;
  • Müthing CoverSeeder - inovativna i fleksibilna mašina koja kombinuje upravljanje ostacima pri setvi i žetvi.

Ostale nagrađene možete videti putem ovog linka.


Foto prilog


Tagovi

Agritehnica Zlatna medalja Inovacije Kombinovni traktor NeXaT Srebrna medalja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.