• Agrosirm 2019
  • 07.06.2019. 11:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sremska Mitrovica

Agrosirm: Sajam koji predstavlja sve što je potrebno u poljoprivredi

Sremski poljoprivredni sajam, Agrosirm, održaće se 8. i 9. juna u srcu Srema, u Sremskoj Mitrovici. Cilj organizovanja jednog ovakvog događaja jeste da se na jednom mestu predstavi sve ono što može da interesuje poljoprivrednika.

Foto: Agencija za rural. razvoj, S. Mitrovica
  • 79
  • 6
  • 0

Srem je bogat poljoprivredni kraj, koji zaslužuje jedan veliki poljoprivredni događaj, a upravo je to sremski poljoprivredni sajam, Agrosirm, koji će se 8. i 9. juna održati u srcu Srema, u Sremskoj Mitrovici, na Hipodromu. Ideja o potrebi za ovakvom smotrom agrara javila se 2017. godine kada je na istom mestu organizovana Izložba poljoprivredne mehanizacije domaćih proizvođača, koja je već 2018. godine prerasla u sajam, da bi se u takvom obliku održala i ove godine.

U nedelju od 14 sati održaće se "Fijakerijada", u organizaciji Konjičkog kluba "Srem". Fijakerijada se organizuje u okviru projekta "HORIS - konjička ruta Srema"- program prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske.

Radno vreme sajma je od 10 do 19 sati, a Sajam će svečano otvoriti Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede,  u subotu 8. juna u 11 sati.

Sajam nudi sve što poljoprivredniku treba

Uvažavajući interese privrede i privrednika, a uzimajući u obzir privrednu strukturu i veliko učešće poljoprivrede u njoj, ideja i cilj organizovanja jednog ovakvog događaja jeste  da se na jednom mestu predstavi sve ono što može da interesuje poljoprivrednika - od mehanizacije, priključnih mašina, semenske robe, stočne hrane, sadnog materijala, do novih tehnoloških rešenja koja pojednostavljuju i čine ekonomičnijom poljoprivrednu proizvodnju. U poljoprivrednom delu sajma demonstriraće se rad motornih testera, trimera, atomizera, prskalica, rolbalera i druge mehanizacije. 

Cilj sajma je da predstavi sve ono što poljoprivredniku treba

U drugom segmentu biće predstvaljeno još nešto čime se Srem ponosi - gastronomsko turistička ponuda. Očekuju se brojni izlagači poljoprivredno prehrambenih proizvoda, proizvođači suhomesnatih proizvoda, kozjeg i kravljeg sira, slatko slane zimnice, rakije, vina, kao i etno domaćinstva i proizvođači zanatskih proizvoda - rukotvorine, suveniri, domaća radinost.

Svi specijaliteti deliće se besplatno posetiocima

U okviru gastro turističkog bloka biće predstavljena i "Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda", koju čine lokalni poljoprivredno prehrambeni i zanatski proizvodi, a koja će se moći nabaviti kao diplomatski, odnosno korporativni poklon.

Na sajmu se očekuje i bogat prateći sadržaj - kuvaće se vojnički pasulj, kotlići, paprikaš od gljiva, a svi specijaliteti deliće se besplatno posetiocima. Najsrećnije očekuju i vredne nagrade sponzora sajma - gume za traktor firme "Mitas" Ruma, kao i vikend za dve osobe u hotelima "Premier Aqua" u Vrdniku i "Moravica" u Sokobanji.

Manifestaciju organizuju Grad Sremska Mitrovica, PKS Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga i domaćin - PJ "Dubrava" KPZ Sremska Mitrovica, proizvođač prikolica, teških drljača, platformi za branje voća i ostale priključne poljo mehanizacije. Od koorganizatora iz civilnog sektora tu su Konjički klub "Srem" i Ruralni centar SOVA iz Sremske Mitrovice. Organizaciju i realizaciju sajma podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, i brojne gradske organizacije i javna preduzeća - Agencija za ruralni razvoj, Turistička organizacija i JKP "Komunalije". Generalni sponzor je kompanija Dunav osiguranje.


Foto prilog


Tagovi

Poljoprivredni sajam Agrosirm Sremska Mitrovica Branislav Nedimović Vredne nagrade Prekogranična saradnja Smotra agrara


Autorka

Ivana Živanić

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.


Partner

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica

Svetog Dimitrija 6, 22000 Sremska Mitrovica, Srbija
tel: +38122610573, e-mail: info@arrsm.rs web: http://www.arrsm.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi